Nalazite se ovde
Početna > Obrazovanje > Intervju > INTERVJU SA SLAĐANOM GRBIĆ – „SAHARA DREAMS“

INTERVJU SA SLAĐANOM GRBIĆ – „SAHARA DREAMS“

Ljubitelji orijentalnog plesa će imati priliku da uživaju u internacionalnom koncertu  ,,Sahara Dreams“ koji će se održati 29.04.2017. godine sa početkom u 19:30 časova u prostorijama pozorišne dvorane gimnazije Laza Kostić u Novom Sadu. Povodom tog događaja novinar TV Ars Medije, Željko Savić, je razgovarao sa instruktorom škole orijentalnog plesa ,,Azar“ Slađanom Grbić.

Ž. S.: U toku su pripreme za koncert orijentalnog plesa koji nosi naziv ,,Sahara Dreams“, približite nam šta će novosadska publika ovom prilikom videti?

Slađana Grbić, instruktor orijentalnog plesa:

Novosadska publika će imati priliku da vidi različite stilove orijentalog plesa, od folklornih do savremenih, u izvođenju plesača kako iz Srbije, tako i iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije.

Ž.S.: Pored članova škole orijentalnog plesa ,,Azar“ doći će i gosti iz drugih zemalja. Da li se može reći da je to tradicionalni međunarodni festival?

S.G.: Festival organizujemo po treći put. Ove godine  prvi put će festival orijentalnog plesa u Novom Sadu biti internacionalnog karaktera. U sklopu festivala je i koncert koji će se održati u ranijim satima.  29. aprila će biti organizovane plesne radionice koje će voditi instruktor orijentalnog plesa plesne škole ,,Azar“ i gostujuća plesačica orijentalnog plesa iz Slovenije. Tako da devojke iz drugih škola Srbije i iz regiona dolaze kako bi učestvovale u radionici i proširile svoja znanja i uveče učestvovale na koncertu kao naše gošće.

Ž.S.: Što se tiče radionica, koja je ciljna grupa polaznika iste, da li je potrebno prethodno plesno iskustvo?

S.G.: Radionice su namenjene isključivo plesačicama koje obrađuju stilove orijentalnog plesa. Organizuju se za devojke koje već poseduju određeno predznanje i iskustvo. Početnicama u orijentalnom plesu teže je da isprate radionicu. Neko ko nije imao dodira sa orijentalnim plesom nema mogućnost da učestvuje u radionicama, jer se na njima savladavaju tehnike srednjeg i naprednog nivoa orijentalnog plesa.

 Ž.S.: Koliko je bilo potrebno da se savlada početni nivo da bi devojke  mogle nastupati na predstojećem koncertu?  Koliko plesnih grupa imate?

S.G.: Što se naše škole tiče, godinu dana traje priprema za nastup. Tokom tih godinu dana radimo različite koreografije, formacije , različite stilove. Kada dođe period pred koncert, onda mesec-dva intenzivno vežbamo, šijemo kostime. Tu su i konstantne probe, dopune nekada i izmene. U školi imamo početnu i srednju grupu. Srednja grupa radi preko tri godine, a u početnoj grupi  imamo polaznice koje  su u našoj školi 3 meseca, pa do nekih koje plešu godinu dana. Tako da su polaznice u zavisnosti od svog plesnog iskustva podeljene u dve grupe.

Ž.S.: Kada je reč o pripremama za nastup, šta je važno pomenuti? Na koji se način pripremate? Šta podrazumeva ta priprema?

S.G.: Podrazumeva da se lepo i profesionalno našminkamo, da isprobamo sve kostime pre samog izlaska na scenu, postoji tu i mnogo  dodataka i nakita. Mora sve to dobro da se proveri, da ne bi nešto spalo. Naravno, frizura i psihička priprema, odnosno da mi malo u bekstejdžu međusobno popričamo, opustimo se pre izlaska na scenu. Proveravamo da li su svi rekviziti koje iznosimo tu jer ima mnogo tačaka u kojima imamo rekvizite pa to pre samog nastupa treba spremiti iza scene.  Trudimo se da to bude jedna opuštena atmosfera, da nam nervoza i trema ne bi nepotrebno smetali na sceni.

Ž.S.: Od najavljenih gostiju koji Vam dolaze na koncert, da li biste neke  izdvojili?

S.G.: Naravno, dolazi nam plesačica Mateja Mikulan iz Slovenije, ona će držati radionicu taj dan. Zatim, iz Subotice nam stiže Dora Tečer. Dolazi mnogo devojaka iz Beograda, iz plesne škole ,,Arena“, koja je jedna od najvećih škola orijentalnog plesa u Srbiji. Iz Bosne i Hercegovine dolazi Vanja Kovačević. Dolaze i devojke iz Novog Sada iz određenih škola. Da napomenem da je najveća zvezda večeri Mateja Mikulan.

Ž.S.: Da li je vaša škola orijentalnog plesa jedini organizator ili postoji još neko ko vam pomaže u tome?

S.G.:  U Novom Sadu, mi smo jedini organizatori ovog internacionalnog festivala.U Beogradu postoje škole koje organizuju festivale ovog tipa, ali je u Novom Sadu ovo prvi i jedini za sada.

Ž.S.: Kakve su bile reakcije publike na dosadašnjim koncertima ?

S.G.:  Publika je mahom oduševljena. U početku izgledaju  kao da ne znaju šta ih je snašlo, jer nisu naviknuti na taj tip umetnosti i ne znaju kako da odreaguju. Ono što se najčešće gleda preko interneta, ne liči na ono šta je zapravo na sceni. Kada se gledaoci opuste posle pesme, dve ili tri, daju nam mnogo podrške aplauzima.

Ž.S.: Na koji način se u vašu školu mogu upisati devojke koje zanima ova vrsta plesa? Da li je uslov starosna dob? 

S.G.: Mi nemamo starosna ograničenja. Imamo grupe i za decu, kao i za starije dame. Za svakog ko želi da se oproba u plesu, prvi čas je besplatan. Mogu da nas nađu na fejsbuk stranici ,,Škola orijentalnog plesa Azar“, na instagramu takođe. Što se tiče dece, granica je 6 godina, pa naviše. Naravno, specifičan je rad sa decom, i ples je prilagođen njihovom uzrastu, kao i metodika samog rada, gde se ples provlači kroz igru da bi im bilo zanimljivije.

Ž.S.: Da li ovaj festival doprinosi kulturnom razvoju Novog Sada – Evropskoj prestonici kulture?

S.G.:  Što se tiče doprinosa, smatram da jeste veliki, jer ovako nešto je retko viđeno u Srbiji, a pogotovo u Novom Sadu. Nama je drago što smo mi prvi organizatori internacionalnog festivala, što u Novi Sad dolaze devojke iz regiona koje upoznaju grad i sve češće se vraćaju. Imamo devojke koje već godinama dolaze kod nas, tako da smatramo da jeste jedan lep doprinos.

 

Tekst – intervju priredio: Željko Savić

Izvor: TV Ars Medija

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Top