Nalazite se ovde
Početna > Kultura > FILMOVI „JADNICI“ I „AJVAR“ NAGRAĐENI NA FESTIVALU EVROPSKOG FILMA PALIĆ

FILMOVI „JADNICI“ I „AJVAR“ NAGRAĐENI NA FESTIVALU EVROPSKOG FILMA PALIĆ

Žiri Glavnog programa 26. Festivala evropskog filma Palić u sastavu Lorens Tuli, Marta Bereš, Aleš Pavlin, Silas Coumerkas i Tom Burk doneo odluku da nagradu ZLATNI TORANJ za najbolji film dodeli filmu „JADNICI“ francuskog reditelja Liđa Lia.

Stefan (Damijen Bonard) se nedavno pridružio anti-kriminalističkoj grupi u Montfermeju, predgrađu Pariza, gde je i Viktor Igo smestio svoj poznati roman JADNICI. Zajedno sa svojim novim kolegama Krisom (Aleks Manenti) i Gvadom (Đebril Zonga), koji su obojica iskusni članovi tima, ubrzo spoznaje tenziju koja je veoma izražena, unutar lokalnih bandi. Kada se ova trojka nađe u haosu, nastalom tokom hapšenja, dron će snimiti susret, koji preti da otkrije istinu o svakodnevnom životu. Inspirisan neredima u Parizu 2005. godine i Lađ Lievim istoimenim kratkim filmom, JADNICI su provokativni uvid u tenzije koje vladaju između lokalnog stanovništva i policije.

Rediteljka domaćeg filma „AJVAR“ Ana Maria Rosi dobila SPECIJALNO PRIZNANJE od žirija 26. Festivala evropskog filma Palić, za svoj debitantski dugometražni igrani film! Nagrada je dodeljena „za prihvatanje univerzalne dileme globalnog sveta, kroz prizmu veze u raspadanju“.

Film „AJVAR“ u produkciji filmske kuće „Biberče“, a po scenariju koji potpisuju Ana Maria Rosi i Maja Todorović u naše bioskope stiže ove jeseni, u distribuciji Taramount filma.

Direktorka fotografije je Maja Radošević, scenografkinja je Mina Lazarević, kostimografkinja je Ksenija Terzović, a montažer je Mateja Rackov.
Film je srpsko crnogorska koprodukcija, producent filma je Nikolina Vučetić Zečević iz filmske kuće Biberče iz Beograda, koproducent je Ivan Đurović iz filmske kuće Artikulacija iz Podgorice. Film je podržan je od strane Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture Republike Srbije kao i Ministarstva kulture Republike Crne Gore.

SINOPSIS: Vida (Nataša Ninković) i Bane (Sergej Trifunović) su bračni par koji već duže vreme živi u Stokholmu. Imaju uspešne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali nemaju decu. Vida sumnja da Bane u Beogradu ima ljubavnicu, ali o tome ćuti. Dolaze za praznike u Srbiju, gde se u poznatom okruženju odvija uigrana koreografija koja se mnogo puta ponovila u njihovim gastarbajterskim životima. Ovog Uskrsa se taj zid ćutanja ruši.

Trejler možete pogledati putem linka: https://youtu.be/SwmwUUYYHow

 

 

 

 

 

Izvor i foto.: TARAMOUNT FILM

Ostavite odgovor

Top