Nalazite se ovde
Početna > Kultura > FESTIVAL SAVREMENE UMETNOSTI DUNAVSKI DIJALOZI 2020

FESTIVAL SAVREMENE UMETNOSTI DUNAVSKI DIJALOZI 2020

Osmo izdanje Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi održaće se od 8. do 30. septembra u Novom Sadu. Festival je kao i u predhodnim izdanjima zamišljen kao pregled najaktuelnijih zbivanja u umetnosti podunavskog regiona (Nemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska, Moldavija, Ukrajina).

Na ovogodišnjim Dunavskim dijalozima biće postavljene i tri samostalne izložbe savremenih srpskih umetnika sa zadatkom da odgovore na istu temu „Quo vadis homo?“. U Galeriji Bel art će biti postavljena izložba radova vajara Miće Stajčića iz Beograda koji sa puno kritičke ironije „iventariše“ bolna mesta naše kulture i savremenog življenja. U Malom likovnom salonu KCNS će se prezentovati skulpture Veroljuba Naumovića, mladog skulptora iz Novog Sada koji začuđujuće preciznim (hiper)realizmom filozofira nemogućnosti savremenog čoveka da prevaziđe sudubinski obuhvat opšte ugroženosti i alijenacije. Konačno, u Galeriji SULUV-a se predstavljaju radovi Vuka Ćuka, multimedijalnog umetnika iz Beograda koji svojim mobilnim slikama i skulpturama, autentičnim i jasno personalizovanim načinom manifestuje duh našeg življenja u doba invazivnog tehnicizma i sveopšte robotizacije i tehnologizacije.

Na ovogodišnjim Dunavskim dijalozima predviđen je susret umetnika Temišvar-Novi Sad. To je još jedan u nizu izložbenih dijaloga umetnika iz Rumunije i Srbije, galerijom Bel art iz Novog Sada, dakle, iz gradova koji su imenovani za dve buduće Evropske prestonice kulture. Dosada su ove rumunsko-srpske komparativne izložbene postavke davale izuzetno zanimljive, čak specifične rezultate, koji su omogućavali brojne rasprave i zaključke o delotvornosti savremene umetnosti u post-socijalističkom periodu susednih zemalja, u vremenu tranzicijskih procesa u društvu ali i u umetnosti, te u postmodernističkim zbivanjima u vremenu raskrsnice vekova te u okolnostima sveopšte globalizacije.

Ove godine u programu dominira centralna izložba naslovljena „Quo vadis homo?“.   koju su zajednički koncipirali Ami Barak, nezavisni kustos iz Pariza i Sava Stepanov, likovni kritičar i umetnički direktor Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi u Novom Sadu. Tema je nametnuta okolnostima globalnog haosa u kome je danas odista teško iznaći pravu okosnicu smisla. Sve do nedavno čovek je verovao da je na putu stalnog progresa, da prati civilizacijski iskorak uslovljen napretkom nauke i „elektronike u službi čoveka“. Ta i takva očekivanja se nisu ispunila te se čovek našeg doba začas našao pred modifikovanim karakteristikama tih dobrih osobenosti pretvorenih u sredstva rigidne kontrole, usred prestruktuiranog društva u kojem je prekvalifikovan u resursnu komponentu neoliberalnog kapitalizma. Ovakva inverzija smisla uvodi čoveka u okrilje depresije koja je postala dominantna dijagnoza stanja modernog sveta.

Festival je podržan od strane Grada Novog Sada, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Fondacije Novi Sad 2021 i Austrijskog kulturnog foruma.

Partneri u projektu su Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, Kulturni centar Novog Sada, Muzej savremene umetnosti Vojvodine i Francuski institut u Novom Sadu.

DUNAVSKI DIJALOZI 2020
QUO VADIS HOMO?

Otvaranje: utorak, 8. septembar 2020

1. Centralna izložba: QUO VADIS HOMO?
Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, Vase Stajića 1
Umetnici:
Antal Lakner HUN, Tatjana Daneberg AUT, Puša Petrov ROU/FRA, Oto Hudec SVK, Ivan Mudov BGR, Oleksij Sai UKR, Aleksander Tinei HUN/MDA,Otmar Herl DEU, Ana Josipović CRO, Ana Adamović SRB, Orjen Đurić SRB, Milena Milosavljević SRB/DEU
Kustosi: Ami Barak (Pariz) i Sava Stepanov (Novi Sad)

2. Umetnički dijalozi Temišvar-Novi Sad
Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37
Umetnici:
Peter Jeca /Sanja Radusin, Joan Aurel Muresan /Nataša Teofilović, Ana Adam/Vladimir Tatarević
Selektori : Sorina Jeca (Temišvar) i Sava Stepanov (Novi Sad)

3. Srbija +
Mića Stajčić, Skulpture
Galerija Bel Art, Bul. Mihajla Pupina 17
Selektor: Ksenija Marinković, Galerija X VITAMIN, Beograd

Vuk Ćuk, Instalacije
Galerija SULUV, Bul. Mihajla Pupina 9
Selektor: Ljiljana Tadić, Galerija Zvono, Beograd

Veroljub Naumović, Skulpture
Mali likovni salon. Bul. Mihajla Pupina 9
Selektor: Vesna Latinović, Galerija Bel art, Novi Sad

Festival će biti održan u skladu sa epidemiološkim preporukama.
Celokupan sadržaj u okviru ove međunarodne manifestacije je besplatan.
Više o festivalu možete pronaći na sajtu:http://danubeartfest.org

Ostavite odgovor

Top