Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Izložbe > DJECA DONBASA – IZLOŽBA DOKUMENTARNIH FOTOGRAFIJA U BIJELJINI

DJECA DONBASA – IZLOŽBA DOKUMENTARNIH FOTOGRAFIJA U BIJELJINI

Izložba „Djeca Donbasa“, autora Den Levija i Irine Laškevič, otvorena je 8. i trajaće do 17. avgusta 2020. godine u galeriji Centra za kulturu „Semberija“ iz Bijeljine. Zainteresovani mogu da pogledaju izložene radove od 8 do 20 časova radnim danima.

Organizatori izložbe su Udruženje „Slavjanoserbija“ iz Beograda, Centar za kulturu „Semberija“ iz Bijeljine i Udruženje srpsko-ruska zajednica „Zavet“ iz Bijeljine.

Izložbu je otvorila: Ljubica Mladenović, šef odsjeka u odjeljenju za društvene djelatnosti u Gradskoj upravi Grada Bijeljina.

Ljubica Mladenović

Na otvaranju je organizovan i prigodan umjetnički program, snimak možete pogledati ispod teksta.

U izjavi za medije Olga Milovanović, predsjednik Udruženja „Slavjanoserbija“, rekla je da je izložba rezultat istorijskih veza Srbije i Rusije. Nastala je nakon 2014. godine, kada se autor izložbe obratila i zatražila da im pomognu da se izložba realizuje.

Olga Milovanović

Olgu je ova izložba podsjetila na stradanje srpske djece u „Oluji“ u Republici Srpskoj Krajini 1995. godine. Neka druga „Oluja“ je prešla 2014. godine sa jedne teritorije na drugu – u Donbas.

„Stalno stradaju djeca, kad mi vidimo izbjegličku kolonu, obično vidim dječija lica koje plaču u blatu i nemoći, a pored njih stoji majka koja ne može ništa da uradi. Slična situacija je i u Donbasu, a ta asocijacija pokrenula nas je da ovu izložbu pokažemo svijetu koji mora da zna šta se dešava u bivšoj Jugoslaviji, Srbiji, BiH, Ukrajini – nije bitno gdje u svijetu, bitno je da mi odrasli snosimo odgovornost za sve što se dešava našoj djeci“, dodala je Milunovićeva. Na pitanje novinara redakcije TV Ars Medije da li je ova izložba dokumentarna ili umjetnička, Olga je rekla: „jeste dokumentarna, a umjetnost može da se vidi u tome jer je autor uspio da prenese emocije djece“.

Milijanko Miholjčić

Kustos galerije Milijanko Miholjčić, akademski grafičar, rekao je TV Ars Mediju da je njegova ustanova imala i ranije sjajnih projekata – izložbi vezano za Rusiju. Sticajem okolnosti je postavljena ova dokumentarna izložba pred slavu grada.

Predsjednik Srpsko-ruske zajednice „Zavet“ Savo Cvijetinović rekao je da je Bijeljina prvi grad u Republici Srpskoj u kojem je postavljena izložba koja je prethodno obišla 20-ak gradova u Srbiji. Kako organizatori najavljuju, ova izložba će biti pokazana u svim većim gradovima u Republici Srpskoj.

Postavku čini oko sedamdeset crnobjelih fotografija djece koja su preživele ratne strahote u periodu od tri godine u Donbasu. Portreti su posebno naglašeni isključivanjem boje i primjenom dubinske oštrine, akcentujući oči djece. Njihovi pogledi su tužni ali često i prkosni i ponosni, te tako sa posmatračem stvaraju dodatan emotivni naboj. Prateći tekst ispod fotografije daje i dodatne informacije o djeci, koje su godište i njihove kratke izjave. Ovakvu ili sličnu sudbinu su prošla i djeca Srpske Krajine u ratnom periodu, te ova izložba ima poseban značaj za Republiku Srpsku.

Tekst: Željko Savić

Fotografije i video: TV Ars Medija

Izvor: TV Ars Medija-portal

Ostavite odgovor

Top