ДЈЕЦА ДОНБАСА – ИЗЛОЖБА ДОКУМЕНТАРНИХ ФОТОГРАФИЈА У БИЈЕЉИНИ

Изложба „Дјеца Донбаса“, аутора Ден Левија и Ирине Лашкевич, отворена je 8. и трајаће до 17. августа 2020. године у галерији Центра за културу „Семберија“ из Бијељине. Заинтересовани могу да погледају изложене радове од 8 до 20 часова радним данима.

Организатори изложбе су Удружење „Славјаносербија“ из Београда, Центар за културу „Семберија“ из Бијељине и Удружење српско-руска заједница „Завет“ из Бијељине.

Изложбу је отворила: Љубица Младеновић, шеф одсјека у одјељењу за друштвене дјелатности у Градској управи Града Бијељина.

Љубица Младеновић

На отварању је организован и пригодан умјетнички програм, снимак можете погледати испод текста.

У изјави за медије Олга Миловановић, предсједник Удружења „Славјаносербија“, рекла је да је изложба резултат историјских веза Србије и Русије. Настала је након 2014. године, када се аутор изложбе обратила и затражила да им помогну да се изложба реализује.

Олга Миловановић

Олгу је ова изложба подсјетила на страдање српске дјеце у „Олуји“ у Републици Српској Крајини 1995. године. Нека друга „Олуја“ је прешла 2014. године са једне територије на другу – у Донбас.

„Стално страдају дјеца, кад ми видимо избјегличку колону, обично видим дјечија лица које плачу у блату и немоћи, а поред њих стоји мајка која не може ништа да уради. Слична ситуација је и у Донбасу, а та асоцијација покренула нас је да ову изложбу покажемо свијету који мора да зна шта се дешава у бившој Југославији, Србији, БиХ, Украјини – није битно гдје у свијету, битно је да ми одрасли сносимо одговорност за све што се дешава нашој дјеци“, додала је Милуновићева. На питање новинара редакције ТВ Арс Медије да ли је ова изложба документарна или умјетничка, Олга је рекла: „јесте документарна, а умјетност може да се види у томе јер је аутор успио да пренесе емоције дјеце“.

Милијанко Михољчић

Кустос галерије Милијанко Михољчић, академски графичар, рекао је ТВ Арс Медију да jе његова установа имала и раније сјајних пројеката – изложби везано за Русију. Стицајем околности је постављена ова документарна изложба пред славу града.

Предсједник Српско-руске заједнице „Завет“ Саво Цвијетиновић рекао је да је Бијељина први град у Републици Српској у којем је постављена изложба која је претходно обишла 20-ак градова у Србији. Како организатори најављују, ова изложба ће бити показана у свим већим градовима у Републици Српској.

Поставку чини око седамдесет црнобјелих фотографија дјеце која су преживеле ратне страхоте у периоду од три године у Донбасу. Портрети су посебно наглашени искључивањем боје и примјеном дубинске оштрине, акцентујући очи дјеце. Њихови погледи су тужни али често и пркосни и поносни, те тако са посматрачем стварају додатан емотивни набој. Пратећи текст испод фотографије даје и додатне информације о дјеци, које су годиште и њихове кратке изјаве. Овакву или сличну судбину су прошла и дјеца Српске Крајине у ратном периоду, те ова изложба има посебан значај за Републику Српску.

Текст: Жељко Савић

Фотографије и видео: ТВ Арс Медија

Извор: ТВ Арс Медија-портал

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *