Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Muzika > CRVENA JABUKA U KOMBANK DVORANI: PESME S DUŠOM U AKUSTIČNOJ VERZIJI

CRVENA JABUKA U KOMBANK DVORANI: PESME S DUŠOM U AKUSTIČNOJ VERZIJI

Crvena jabuka, legendarni sastav koji čine: Dražen Žerić – Žera, Adrian Borić, Igor Matković – Iggy, Krešimir Kaštelan – Krešo i Tomislav Škrak – Tomy, održaće unplugged koncert 20. decembra u Beogradu u Kombank dvorani u okviru redovne sezone Centra beogradskih festivala.

Osamdesetih kada je grupa nastala i ime dobila po jabuci koju je neko od početne petorke doneo na probu, verovatno niko nije mogao ni da sanja da će decenijama kasnije, mnogi mladi ljudi svirati svoje prve akorde na gitari upravo iz njihovih pesama. Još bi im neverovatnije zvučala činjenica da će 2018. izaći dvadeseti album Crvene jabuke – „Nocturno“.

Ova grupa, dakle, nema nameru da uspori niti da spava na starim lovorikama – „Jabuka“ je uvek sveža, nova i još rumenija.

Iako je na svom početku pripadala Nenj primitives žanru, kako kaže frontmen Žera, žanr nije ni važan – važno je da je da dolazi iz duše. A sve pesme Crvene jabuke su upravo pesme s dušom.

Od prvog albuma 1986. („Bježi kišo s prozora“, „Dirlija“, „Nek te on ljubi“…) do najnovijeg „Nocturno“, snimili su više od 200 pesama, a za ploču „Sanjati“ iz 1990. nagrađeni su međunarodnom nagradom Ampedž Golden Reel. Zato i ne čudi što se na njihovim koncertima često može čuti i više od 30 pesama.

Kroz sve te godine i sve te pesme Crvena jabuka nije gubila publiku – samo je dobijala novu i zato se sada na njihovim nastupima mogu sresti sve generacije.

Kada dođe trenutak da se zapevaju neki od najčuvenijih hitova, poput „Nekako s proljeća“ i „Stižu me sjećanja“, potpuno je svejedno da li će u publici svetleti hiljade upaljača ili hiljade ekrana mobilnih telefona – emocija koju pesme Crvene jabuke nose opstaju uprkos svemu.

Zato i ovog puta u Kombank dvorani možemo očekivati spontan i dirljiv nastup, u kom publika učestvuje pođednako kao i bend. I na njemu možemo očekivati i neočekivano, jer kako Žera kaže, „pravila u muzici ne postoje: to nije matematika, to je emocija“.

 

Izvor: Kombank dvorana

Ostavite odgovor

Top