ЗВАНИЧНО НАЈАВЉЕН ПРОГРАМ ЈУБИЛАРНОГ GUITAR ART ФЕСТИВАЛА

На конференцији за новинаре одржаној 1. марта у Скупштини Града Београда, званично је представљен програм Guitar Art Фестивала.

Јубиларни, 20. по реду Guitar Art Фестивал под слоганом Applause  биће одржан од 12. до 17. марта у Београду. Организатори наводе као главну новину то да ће све фестивалске активности и концерти ове године бити у Комбанк дворани, Током 6 фестивалских дана биће одржано 9 великих концерата, а Београд ће посетити преко 120 најистакнутијих имена гитарског света из 35 земаља.

На конференцији за новинаре присутнима су се обратили Драгана Митровић из Министарства културе и информисања Републике Србије, Амбасадор Мексика Марко Антонио Гарсија Бланко, Јоаким Ваерн, заменик Амбасадора Шведске, Мариа Кристина Переира из Амбасаде Бразила, Лук Нијман из Амбасаде Холандије, Маја Шпањевић Кешељ из Амбасаде Португала, Јоханес Ирсчик, директор Аустријског културног форума, Тамара Бошковић из Италијанског института за културу. О самом значају Guitar Art Фестивала иде у прилог и чињеница да су ове године фестивал подржале чак 22 Амбасаде.

Оснивач и директор Guitar Art Фестивала, Бошко Радојковић напомиње да је у питању културни догађај који је за 20 година постојања стекао велико поверење како публике у Србији тако и у региону, где је све више подржан и препознат. Радојковић такође каже да посетиоце очекује веома богат програм, врхунска организација, изузетни музичари и спектакуларни концерти.

Првог дана Guitar Art Фествала, 12. марта биће уприличен концерт Висенте Амига, који је дефинитивно један од најзначајнијих фламенко гитариста  данашњице. Висенте Амиго је познат јавности и по томе што је сарађивао са Стингом, Китом Ричардсом, Бобом Диланом и Паком де Лусијом који је уједно био његов учитељ и како истиче Амиго,  пре свега велики пријатељ. Освојио је Греми за најбољи фламенко албум 2001. године и исте био проглашен за најбољег светског фламенко гитаристу.

Другог дана фестивала нас очекује концерт маестралног и најпознатијег џипси џез-свинг састава групе ,,Rosemberg trio“ из Холандије. Њима ће ово бити трећи наступ пред београдском публиком, наког 2 распродата концерта у Сава центру 2006. и 2008. године.

Оно што посебно краси  састав ,,Rosemberg trio“ је да поседују истовремено велику јасноћу, снагу и прецизност. Група до сада иза себе има 26 студијских и концертних албума, међу којима се посебно издваја “Ђангололистик” cd којим су музичари обележили 100 годишњицу рођења Ђанга.

Трећег дана публици ће се преставити нова фестивалска продукција и пројекат ,,Kings of String The Younger“ који окупља младе таленте и велике виртуозе.

„Kings of String The Younger“ чине Мозес Розенберг из чувене Розенберг породице са својим џез-маноуче стилом, Јоргос Јоргопулос грчки виртуоз на бузукију и свестрани fingerstiyle српски гитариста Бојан Ивановски.

По први пут београдској публици ће се у петак 15. марта представити тренутно највећа фадо звезда Кармињо. Њу називају краљицом фадо музике нове генерације, која у себи носи језик неколико векова, али која је истовремено и савремена.

Након великог успеха постигнутог са албумом „Кармињо пева Тома Жобима“ крунисана је титулом највећег извођача у историји музике ове земље, а додељена јој је и награда Златни Глобус за најбољег извођача.

Дуо славних гитариста Влатко Стефановски и Мирослав Тадић ће концерту у суботу 16. у оквиру фестивала  премијерно представити дуго ишчекиван пројекат Крушево 2, као наставак једног од најбољих гитарских пројеката овог простора.

Свечано затварање фестивала 17. марта резервисано је за велики концерт „Вече Хоакина Родрига – три најпопуларнија концерта за гитару и оркестар“, у оквиру којих ће наступити солисти Војин Коцић, Ема Капор, Сабрина Влашкалић, Алеџандер Свете, Мароје Брћић, Зоран Крајишник и Немања Остојић.

Треба истаћи да репертоар чине и двадесет највећих имена класичне гитаре, који ће наступати друго, треће и четврто вече фестивала на концертима од 18.00 часова.. Публици ће се представити бразилски виртуоз Јаманду Коста, Братислава гитар квартет и Коста Коциолис из Грчке, Дуо Абреу из Шведске, Бенџамин Вердери из САД, Јесеок Банг из Кореје, Марко Тамајо из Аустрије и Анабела Монтесинос из Шпаније, Артyом Дервоед из Русије, Ђампаоло Бандини из Италије, Рафаела Смитс из Белгије, Томас Милер Перинг из Немачке и многи други.

Овогодишњи слоган  Applause јубиларног, 20. по реду Guitar Art Фестивала означава аплауз за све. То је аплауз за организаторе, за спонзоре и покровитеље, аплауз за композиторе, извођаче и аплауз за медијске куће, публику и посетиоце који ће, верујемо, уживати у феноменалном музичком репертоару све време трајања Guitar Art Фестивала.

 

Текст: Тамара Јовановић

Фото: Раде Нерад

Извор: ТВ Арс Медија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.