ЖИВИ УМЕТНОСТ У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Почетак нове године у Галерији Матице српске обележавамо новим уметничким сусретима како бисмо вам омогућили да годину започнете живећи уметност. Током јануара сваког петка, суботе и недеље очекују вас различита тематска вођења, као и кустоска тумачења Сталне поставке. Нека једна од ваших новогодишњих одлука буде да живите уметност, а наши програми пружиће вам нова уметничка искуства за памћење, уживање и препуштање уметности.

Петак, 15. јануар у 19.00 сати

Слике великих формата. Сведочанства епоха

др Тијана Палковљевић Бугарски

Програм кустоских вођења започињемо ауторским вођењем др Тијане Палковљевић Бугарски, управнице Галерије Матице српске кроз поставку слика великих формата, које су важан репрезент једног времена и јединствена сведочанства епоха. Представљањем одабраних дела насталих су у размаку од једног века посетиоци ће имати прилику да сазнају више о најмонументалнијим остварењима Паје Јовановића, Уроша Предића, Стевана Алексића, Петра Лубарде, Саве Шумановића, Петра Добровића и других „великих” уметника активних на српском културном подручју, као и да стекну увид у развој и домете српске ликовне уметности новијег доба.

Субота и недеља (16. и 17. јануар) у 13.00 и 17.00 сати

Кустоска тумачења Сталне поставке Галерије Матице српске

Кустоска тумачења најрепрезентативнијих дела национале уметности, која илуструју развој српске уметности и указују на њен положај у оквирима европске културе, повешће посетиоце на путовање кроз српску уметност од тренутка настанка првих икона мајстора зографа у XVIII веку па све до модерниста XX века који су преиспитали и довели у питање значење слике. Уз кустоска вођења кроз векове и стваралаштво најпознатијих српских уметника, осетите дух прошлих времена и сазнајте све оно што до сада нисте знали о националној уметности која се чува у колекцији Галерије Матице српске.

ИЗВОР: ПР служба ГМС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *