ZHEJIANG VU OPERA TROUPE ПРЕД НОВОСАЂАНИМА У ГРАДСКОЈ КОНЦЕРТНОЈ ДВОРАНИ

Доживи „Игру Змаја“ и закорачи у годину Змаја у несвакидашњем наступу кинеске оперске трупе

Влада Републике Србије, амбасада Народне Републике Кине у Србији и Институт за појас и пут организују прославу Кинеске Нове године од 29.01.2024. до 19.02.2024. године, културним програмом у Нишу, Новом Саду, Смедереву и Београду. Несвакидашњи наступ Zhejiang Vu Opera Troupe очекује посетиоце 30. јануара са почетком у 19 часова у Градској концертној дворани. Улаз је слободан, а карте се могу преузети на продајном месту Гигстикса у Париском магазину.

Zhejiang Vu Opera Research Institute основан је 1956. године као Zhejiang Vu Opera Troupe. Њихове наступе гледали су чувени кинески лидери Мао Цедунг, Џоу Енлаи, Ђијанг Цемин, Жу Ронгђи, Си Ђинпинг, Ли Кећијанг и многи други. Од 2009. године, Министарство културе и туризма НР Кине поверило је овој трупи гостовања широм света, а њихови наступи су красили бине у Сингапуру, САД, Француској, Аустрији, Немачкој, Португалу, Бразилу, Куби, Перуу, Јужној Африци, Малавију, Замбији, и још 51 држави широм света. Учествујући у културним разменама, трупа је имала више од 300 наступа, а у оквиру пројекта кинеског Министарства културе „Срећна Кинеска Нова година“, оперу је погледало два милиона гледалаца. Једна је од најпопуларнијих кинеских уметничких трупа и сматра се за аутентичног представника културе провинције Џеђанг и целе НР Кине. Трупу чини 27 уметника, плесача, певача и музичара. Наступ чине оперете које у себи имају садржане црте из свакодневног живота, Започиње перформансом са Морским Змајем, кроз који се на активно учествовање позива и публика, а затим се прича развија кроз низ занимљивих и духовитих обрта. У оквиру опере постоје и две соло деонице, где музичари изводе композиција на Suona и Hui Hu традиционалним инструментима. Wu Opera или Jinhua Opera, има историју дугу преко 500 година. У себи садржи шест различитих вокалних стилова, богат и визуелно допадљив и ефектан начин да дочара свакодневни живот. Од 2008. године је сврстана у национално нематеријално културно богатство.

Сви садржаји и припремљени програми имају за циљ јачање веза у домену културе и размену вредности између Народне Републике Кине и Републике Србије, промовишући међусобно разумевање, пријатељство и сарадњу у оквиру Иницијативе Појас и пут. Планиране активности укључују наступе уметничких трупа, извођење оперске представе, концерт Кинеског националног традиционалног оркестра, изложбе и радионице традиционалних уметничких вештина, предавања о кинеској култури, као и посебне догађаје посвећене Години Змаја и јачању „челичног пријатељства“ између Републике Србије и Народне Републике Кине. 

НОВИ САД – уторак, 30. јануар 2024. Године, Градска концертна дворана

19.00 часова – обраћање представника Владе Републике Србије, амбасаде Народне Републике Кине у Србији, представника јединице локалне самоуправе и Института за појас и пут.

19.15 часова –   Опера/наступ Zhejiang Vu Opera Troupe

Извор: КЦНС

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *