ZDRAVKU JOKSIMOVIĆU URUČENA NAGRADA “SAVA ŠUMANOVIĆ”

Zdravku Joksimoviću, vajaru iz Beograda juče je na 28. međunarodnoj izložbi umetnosti „Art expo“ na Novosadskom sajmu uručena nagrada za likovnu umetnost „Sava Šumanović“. Ovo priznanje po 26. put dodeljuju novosadska Galerija Bel art i „Art expo“ u nameri da se u savremenom vremenu afirmiše delo jednog od najznačajnijih stvaralaca u istoriji srpske i jugoslovenske umetnosti i kulture Save Šumanovića (1896-1942) kao i da se podsticajno doprinese dinamičnom razvoju umetničkih ideja na srpskoj umetničkoj sceni. Neposredni povod da se Joksimoviću dodeli ova nagrada su dve njegove nedavne samostalne izložbe u galeriji X vitamin i u Muzeju Zepter u Beogradu, a odluku je jednoglasno doneo žiri u sastavu Svetlana Mladenov, istoričarka umetnosti, Vesna Latinović, galeristkinja, direktorka Galerije Bel art i Sava Stepanov, likovni kritičar.

-Joksimović se na našoj umetničkoj sceni pojavio krajem osamdesetih godina prošlog veka, zajedno sa grupom tada mladih vajara koji su promovisali tzv.“novu skulpturu”. Usred ekspresionističkih i subjektivistički intoniranih tendencija koja su karakterisala tadašnju postmodernističku situaciju u društvu i umetnosti, Joksimović i njegovi ispisnici unose racionalistički definisanu formu, geometriju i konstrukciju kojim su se suprotstavljali upravo tada započetim destrukcijskim procesima raspada SFRJ – rekla je Vesna Latinović- Tako se, već na samom početku svoje umetničke avanture Joksimović promovisao kao umetnik koji permanentno iskazuje potpuno individualistički, autentičan i visoko etički način poimanja pozicije umetnika i umetnosti u svetu i vremenu u kome živimo.

Žiri je uveren da je zbog svog četiri i po decenije aktivnog prisustva na umetničkoj sceni, ostvarenih visokih dometa, izuzetnih i specifičnih umetničkih ostvarenja kojima je posvećen u aktuelnom trenutku, baš kao i zbog svog ukupnog doprinosa našoj umetnosti Joksimović dostojan nagrade koja nosi ime Save Šumanovića.

Primajući ovo ugledno priznanje Joksimović je ukazao da je veoma ponosan što je dobio jednu od najznačajnijih nagrada u njegovom opusu koja nosi ime Save Šumanovića. Priznanje su mu uručili Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu Novog Sada i Nikola Lovrić, generalni direktor Novosadskog sajma.

Zdravko Joksimović (Buče, 1960) je diplomirao na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 1986, magistrirao 1989. u klasi profesora Nikole Jankovića, a od 1992. i radi na istom fakultetu. Izlagao je na 50 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i na brojnim kolektivnim izložbama u više evropskih gradova. Dela mu se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama u Srbiji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada iz oblasti likovne umetnosti među kojima su: Oktobarska nagrada grada Beograda za najbolje radove studenata 1986, Nagrada Sekreterijata za kulturu grada Beograda za najbolje ostvarenje u 1992, nagrada Bijenala mladih u Vršcu 1995, kao i „Politikine“ nagrade za najbolju izložbu u 2016.

Galerija Bel art je u okviru sajma umetnosti Art expo 2024, koji se na Novosadskom sajmu održava od 18. do 25. marta, postavila izložbu skulptura i videa „Figura: ljudi“. Kustos izložbe, likovni kritičar Sava Stepanov opredelio se za autore različitih generacija koji se na umetnički eksplicitan način bave temom čoveka i njegove sudbine u savremenom svetu. Na izložbi učestvuje devet umetnika Goran Despotovski, Dunja Trutin, Aleksandar Stanojević Kempa, Maja Rakočević Cvijanov, Marko Crnobrnja, Dušan Todorović, Dragan Vojvodić, Milorad Mića Stajčić i dobitnik nagrade Zdravko Joksimović.

Kustos izložbe je ovom postavkom želeo da pokaže da se na savremenoj likovnoj sceni vraćaju figurativni oblici u skulpturi i obnavlja celovitost forme. Dosadašnja dominacija višečlanih umetničkih instalacija u likovnoj umetnosti, započeta krajem osamdesetih godina prošlog veka, simbolizovala je fragmentizaciju i podelu sveta, a po mišljenju Stepanova, povratak figuri i celovitosti oblika afirmiše ideju o celovitosti sveta – toliko potrebne u ovom trenutku naše stvarnosti.

Izvor: Galerija BelArt

Foto: Emilija Sandić

Administrator: DNM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *