ЗАВРШЕНА ПЕТА ЛЕТЊА ШКОЛА КАЛИГРАФИЈЕ У СВЕТИМ АРХАНГЕЛИМА КОД ПРИЗРЕНА

И ове године је од 29. јуна до 3. јула 2021. у манастиру Светих архангела код Призрена организована летња школа калиграфије за српску децу из Грачанице, Штрпца, Ораховца и Хоче. Уз спорт, дружење, песму и игру, деца су слушала о калиграфији и српској средњовековној калиграфији, српској историји и музици, и наравно, цртала и писала краснописом. Програм је потрајао пет дана – због финансијских средстава у нешто скраћеном облику, од чега су три дана била предавања и радионице. Програм сваки пут похађа 25–35 деце али је интересовање много веће. Овог пута се радионицама прикључила ћеркица руског припадника КФОР-а.

Покретач ове идеје је игуман манастира Светих архангела о. Михаило (који такође окупља и децу на смотру фоклора), а средства су део програма Министарства културе Републике Србије. Организатор пројекта је Друштво пријатеља манастира Светих архангела код Призрена са седиштем у Младеновцу, уз подршку УдружењеучитељаВојводине и госпође Вере Стојшић Гашпаровски која је предавач за калиграфију.

Радови настали у Петој летњој школикалиграфије биће изложени у манастиру Светих архангела код Призрена али и на изложби краснописа која се традиционално одржава у Новом Саду у част Захарија Орфелина, обично током месеца јануара, о чему наш портал редовно извештава читаоце.

Текст и фото: В. Раонић;

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *