ЗАВРШЕНА ЛОТРЕКОВА ИЗЛОЖБА

На препуном платоу културне станице Свилара протеклог викенда је, уз предавање и ванвременску музику Едит Пјаф, завршена изложба радова француског уметника Анрија де Тулуза Лотрека, а посетиоци су и те последње вечери стрпљиво чекали, због велике гужве, да погледају његова дела.

Велико интересовање за изложбу и пратеће програме, није владало само последње вечери. Скоро месец дана, од 3. до 20. јула, културна станица у Алмашком крају одисала је духом Француске и угостила скоро 4.000 посетилаца, чиме новосадска Свилара наставља да доприноси развоју културних садржаја у том делу града.
Изложба је завршена уз причу о Лотрековим звездама, личностима које су чиниле ноћни живот Монмартра и које су Лотреку биле инспирација. То је било треће стручно предавање, односно вођење кроз изложбу, које је приредила историчарка уметности и кустоскиња Галерије Матице српске, Ивана Растовић.

За прва два стручна вођења, 6. и 13. јула, такође су били задужени историчари уметности и кустоси из Галерије Матице српске, Станислава Јовановић и Никола Ивановић. Кроз прво стручно вођење представљено је Лотреково време, односно новине које је оно донело, попут индустријске и техничке револуције, као и нових места за забаву Парижана, којима је Лотрек проводио највише времена. Тема другог стручног вођења била је Лотрекова револуција у уметности и како је уметник брисао све границе – родне, класне, расне.
Кустосирања су била само део девет пратећих програма у оквиру изложбе.

Посетиоци су у Свилари имали прилике да уживају у различитим музичким жанровима. Најпре је, у оквиру изложбе, било организовано вече музике из париских кафеа, али у техно аранжману. Новосадски бенд „Кло кло“ побринуо се да сјајном свирком донесе атмосферу француских кабареа, док су за звуке џеза били задужени одлични Даниел Беја и „French Jazz Band“.

Пратећи програм обухватио је и пројекције документарног филма о Лотреку, као и вишеструко награђиваног француског филма „Серафина“ који тему генијалности у сликарству испитује из женског угла.

У шетњу Паризом посетиоце је повела чембалисткиња и оперска редитељка, Софија Перовић, у оквиру предавања „Душа Монмартра“, која је говорила и о Лотрековој оригиналности.
Какав је Лотреков утицај на модерну уметност, конкретно на стрип, то је била тема дискусије са публиком, коју је водио Јован Гверо, један од водећих личности новосадске стрип сцене, посебно се осврнувши на стрип инспирисан Лотреком „Кућа (бордел) муза“ аутора Градимира Смуђе.
За занимљиве садржаје нису остали ускраћени ни најмлађи Новосађани, који су се у оквиру радионице „Ох ла ла…та дивна Француска“ упознали са техникама прављења колажа, а тема њихових радова била је, наравно, Француска.

 

 

 

Извор и фото.: НОВИ САД 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *