ВИЗУЕЛНА УМЕТНОСТ У ПРВИМ ДАНИМА МАЈА У КУЛТУРНИМ СТАНИЦАМА

Пандемија кроз визуру српских и кинеских уметника

Студенти из Србије и Кине кроз фотографију и филм представиће своју визију глобалне пандемијске ситуације на Кинеско-српском фестивалу фотографије младих и недељи кинеског документарног филма од 6. до 20. маја у Културној станици Свилара.

Током две недеље, новосадска публика ће видети осам филмова као и 57 радова у оквиру изложбе, између осталог и два српска уметника – Ање Јурце и Миљана Секулића.

„Четири филма говоре о кинеској влади и борби људи против коронавируса. Желимо да покажемо да смо патили, али некако смо успели да контролишемо губитак у најмањој мери. Како људи реагују на ситуацију и владине политике могу се разликовати, али сврха треба да буде иста – да заштите себе и људе око себе. Друга два филма говоре о промени живота људи у сиромашним регионима у Кини, уз примену владине и КПК политике против сиромаштва. Ове теме су најважније у 2020. години, у Кини – борба против коронавируса и сиромаштво”, рекао је један од организатора ове манифестације, Тиан Зен.

Програм фестивала можете пронаћи на сајту kulturnestanice.rs, где можете пронаћи и формулар за пријављивање за филмске пројекције. Пријаве су обавезне због епидемиолошке ситуације, а једна пријава важи за једно место на изабраном филму. Изложба ће бити доступна за јавност у Великој сали Културне станице Свилара сваког дана од 10 до 18 сати, осим последњег дана, 20. маја, када ће посетиоци моћи да је погледају од 10 до 12 сати.

Фестивал се реализује у организацији Асоцијације за размену едукативног садржаја између Кине и Србије, Академије уметности Нови Сад, Етнографског музеја Београд, Универзитетске библиотеке Београд, БЕЛДОЦ-а и Културне станице Свилара.

„Атеље 61” наставља са програмом обележавања шест деценија постојања

Мини-изложба „Природа као креација” ауторке Јелене Ђорђевић биће одржана у Културној станици Руменка од 7. до 16. маја, у сарадњи са Установом за израду таписерија „Атеље 61”.

Изложба историчарке уметности Јелене Ђорђевић „Природа као креација” проблематизује однос ствараоца и природе, као инспирације и полазнице за валоризацију и ревалоризацију питања животне средине, екологије, обновљивих извора енергије и рециклаже, одрживости или неодрживости природних ресурса планете, којима су страни и домаћи уметници који су сарађивали са „Атељеом 61” приступали кроз различите естетичке, етичке, социолошке и креативне обрасце и виђења.

Ова поставка део је пратећих програма којим „Атеље 61” обележава 60 година постојања.

Због епидемиолошке ситуације церемонија званичног отварања неће бити одржана, а публика може да погледа радове до 16. маја, радним данима од 10 до 15 сати, односно викендом од 17 до 19 часова. На дан отварања, 7. маја, изложба ће бити доступна од 13 до 15 сати.

Све догађаје у културним станицама широм Новог Сада планиране овог пролећа можете пронаћи на званичном сајту: https://kulturnestanice.rs/.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Контролише се максималан број људи у затвореном простору. Организатор задржава право измене одржавања програма и формата догађаја или одлагања у случају промене епидемиолошких мера.

Извор: Нови Сад- Европска престоница културе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *