ВИСОКА МОДА ОСТАВИЛА БЕЗ ДАХА ПУБЛИКУ SERBIA FASHION WEEKA

Једина лиценцирана Недеља моде у нашој земљи, Serbia Fashion Week полако се ближи крају. Посетиоци, новинари из земље и света и дизајнери сабирају утиске, а посећеност ове манифестације из дана у дан све више расте. Своје колекције представили су Eymeric Francois, Madmood Fashion Show Milano, Sarah Jessy Jones, Бата Спасојевић, Бошко Јаковљевић, Зорана Миличић, Весна Милошевић, Марта Миљанић, Александар Гаврић, Reka Orosz i BRJ & City Glam.

brj

У првим редовима подршка је стизала и од многих познатих личности – највеће модне звезде која је до сада посетила ове просторе, Anne Fendi, водитељке Хане Хаџиавдагић, дизајнера Звонка Марковића, Сање Величковић, Гоце Тржан, Марине Перазић, Donald-a Potard-a, Barbare Locatelli и многих других.

Вече су отворили Бојана Росић Јововић и City glam jewelry из Црне Горе, Александар Гаврић из Србије и Reka Orosz из Мађарске.

Бојана је приказала линију свечаних хаљина, које су углавном биле израђене од чипке, провидне, са неизбежним ресама и цирконима. Боја која је преовладавала била је црна, а оно што је занимљиво је да су сви модели носили наочаре уз свечане хаљине.

Друга и веома специфична колекција „Vanila Chain“  многе је оставила без даха. С обзиром на то да смо се на овој Недељи моде углавном сусретали са чипком, цирконима и свечаним варијантама, City Glam Jewelry тим показао је да можемо да се обучемо а да притом немамо ни једну тканину на себи. Две девојке дошле су на идеју да креирају одећу користећи само ланце и кристале и то им је итекако пошло за руком. Идеја је била да споје неспојиво, тј. хладне ланце и елеганцију и женственост. Иако је ово била њихова прва самостална ревија, Милица Маринковић одушевљена је како реакцијама публике, тако и својим целокупним утиском након завршетка ревије, а открила је и да планирају да прошире своју линију прво на Европу, а потом и на цео свет.

Александар Гаврић је пре само неколико месеци напунио 16 година. Када неко тако млад добије прилику да се појави на Serbia Fashion Weeku, јасно је о колико великом таленту је реч. Он је, у складу са својим годинама, приказао урбане младалачке комбинације. Мушки модели су носили црне исцепане фармерице, кожне панталоне, дуксеве са рукавима израђеним од чипке, што је углавном био случај и са женским моделима где смо могли да видимо много исцепане одеће. Поред урбаних комбинација, Александар је представио и своју свечану колекцију и колекцију торби, где је комбиновао кожу, памук и крзно. Најзаступљенији материјали свакако су мрежица, крзно и памук веће грамаже. За припрему ревије било му је потребно 6 месеци, а већ следеће недеље приказаће своју колекцију на Fashion Weeku у Будимпешти, док су припреме за наредни Serbia Fashion Week који ће бити одржан у априлу, већ почеле.

aleksandar-gavri%c2%a6c

Последња, али не и мање атрактивна ревија Reke Orosz на многе је оставила позитиван утисак. Ова дизајнерка пореклом је из Мађарске, али борави у Лондону где припрема своје креације. Приказала нам је и мушку и женску колекцију. Користила је многе материјале, од вуне, плиша, сатена, памука до коже и шљокица. Река сматра да жена треба да има исти дизајн ташне, одеће и аксесоара, тако да је све што смо могли видети искључиво њена креација. Свака девојка имала је у складу са хаљином ташницу и накит у коси, а дизајнерка каже да зна да израђује ципеле и оне би биле истог дизајна.

Из сата у сат, како је време одмицало, посећеност је све више расла. Све више људи је стајало и “на ногама” пратило ревије.

Своје колекције представили су Madmood Fashion Show Milano из Италије, Марта Миљанић из Србије и Зорана Миличић такође из Србије.

Serbia Fashion Week остварио је сјајну сарадњу са платформом Madmood Milano, те је Madmood Milano Fashion Show имао прилику да представи и своје моделе у Србији. Пистом су заблистале свечане, дуге и светлуцаве хаљине од чипке.

Марта Миљанић свакако је привукла пажњу својом колекцијом приказавши нешто што до сада публика није имала прилику да види. Цела колекција била је веома мрачна, а инсприацију је пронашла у стварима и музици коју воли и приватно слуша, а то су rock, punk и метал, које су посетиоци имали прилику и да чују током ревији. Сваки модел носио је кожу у виду хаљина, хеланки, шортсева, панталона, са много ланаца, бодља и нитни. За припрему колекције била јој је потребна цела година, тако да јој је тренутно на првом месту само одмор.

marta-miljani%c2%a6c

Овај блок затворила је Зорана Миличић, приказавши нам бренд „Cataleya“  који представља јаку жену која има став и зна шта хоће. Задовољна је целокупним изгледом колекције, а треме није било јер је за њу ово четврто представљање на Serbia Fashion Weeku, који јој је отворио много путева за даље пословање. Дизајнерка је одређени период живела у Америци, а захваљујући Serbia Fashion Weeku ступила је у контакт са „Multibrand story“  копманијом из Лос Ангелеса, тако да су Cataleya комади и тамо представљени. У њеним креацијама вечерас су се као модели опробале и водитељке Душица Јаковљевић и Хана Хаџиавдагић, а Зоранин план за будућност је да се нађе у некој другој страној земљи на Недељи моде. Тринаести блок почео је представљањем Sare Jessy Jones која је била право освежење за Јесење издање ове Недеље моде. Пистом су се низали шарени, лепршави и веома женствени модели, уз веселу музику која је употпунила доживљај

zorana-mili%c2%a6zi%c2%a6c-2

После Саре, на велико задовољство публике, своју колекцију представио је свима добро познат, Бошко Јаковљевић. Публика је, како се и очекивало, сјајно прихватила и ову колекцију једног од наших најпознатијих креатора. У изради су коришћени најквалитетнији материјали доступни у Србији, а идеја водиља, по речима креатора, била је да обуче себе и друге. Приметна је мешавина streetglam-a и урбане моде која постепено прелази у романтично и модерно. Највише времена креатору је било потребно за комаде који нису ушли у вечерашњу колекцију, чији је део приказан на Недељи моде у Атини, где је одржао своју ревију захваљући сарадњом између Serbia Fashion Weeka и Атинске недеље моде. Циљ у најскоријој будућности за Бошка је да стигне до Мадрида, а у међувремену планира да комерцијализује своју колекцију.

Последња у овом блоку своју колекцију приказала је Весна Милошевић. Први утисци после ревије су сјајни, креаторка је презадовољна и сматра да је успешно представила идеју урбане девојке 21. века кроз своје комаде одеће обогаћене накитом. Природна лепота била је њена највећа инспирација, зеленило као и плаве нијансе које подсећају на траву и море, уз нијансе црне и беж, дале су читавој колекцији посебну елеганцију. Од материјала коришћена је чипка, свилени детаљи и растегљиве уметничке поставе. Посредством Serbia Fashion Weeka наша дизајнерка је недавно одржала ревију и на једној од најпрестижнијих Недеља моде на свету, у Њујорку. Планови за будућност су, како каже, велики. Колекција јесен-зима 2017. већ се припрема, а у међувремену креаторка планира неколико одлазака у иностранство.

vesna-miloievi%c2%a6c

Наредни блок отпочео је у фантастичној атмосфери. Први се представио неприкосновени Бата Спасојевић. Једна од главних инспирација за ову колекцију била му је Тамара Плакић, жена која, како каже, има 82 године и нема граница у одевању и размишљању.

“Године за моду нису битне, битно је добро се осећати у својој кожи и уживати у животу”, изјавио је Бата.

Захваљујући уиграном тиму није му било потребно пуно времена за спремање колекције коју је приказао. Доминирају природни материјали као што су памук, кожа, у мањој мери крзно и ликра у комбинацији вискозе, материјали који се пре свега лако одржавају. Захваљујући сарадњи Serbia Fashion Weeka и i New York Fashion Weeka, Бата се недавно представио светској модној елити на Њујоршкој недељи моде која има веома важну улогу у његовој даљој каријери.

Последњи дизајнер који се представио пете вечери Националне недеље моде, свакако је једна од најважнијих личности ове организације, Eymeric Francois. Реакције публике тешко могу да се пренесу речима, одушевљење је било више него очигледно. Eymeric преноси како је врло задовољан како је протекла ревија, као и моделима које је похвалио да су урадили тачно оно што је тражио од њих, тако да му није било тешко да пронађе праву девојку за сваку хаљину. Његова најновија колекција инспирисана је светом из бајки, светом сирена и вила. Креације подсећају на костиме који су претворени у хаљине високе моде. Мешавина различитих материјала допринела је бајковитости целе колекције, а доминирају свила, шифон, сатен и брокат који набавља у једној традиционалној француској фабрици. Бити на обе стране организације као што је SFW, тачније бити члан саме организације и с друге стране представити се као дизајнер за њега представља велико задовољство.

eymeric-francois-3

Посетиоци ће још вечерас имати прилику да уживају у ревијалном делу Serbia Fashion Weeka у Новом Саду и то уз сјајне ревије Василија Ковачева, Марије Шабић, Natalie Zlodyreve, Imane Ayissi, Милице Лазаревић, Сузане Перић, Мирјане Вујичић, ПРИКа и Милице Лазаревић, а потом се манифестација сели у Београд, где ће, у амбасади Француске, 13. новембра бити уприличена свечана додела модних награда, Serbia Fashion Weeka.

Извор: Агенција Галетин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *