ВИКЕНД У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

АУТОРСКО ВОЂЕЊЕ КРОЗ ИЗЛОЖБУ

Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић

21. јун 2024. године у 19.00 сати

Галерија Матице српске, Трг галерија 1, Нови Сад

У оквиру сарадње Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини и Галерије Матице српске прошле недеље је у Галерији отворена изложба Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић. Прво ауторско вођење кроз изложбу биће приређено у петак, 21. јуна 2024. године у 19.00 сати. Посетиоцима ће изложбу представити др Ивана Башичевић Антић, директорка Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини и ауторка изложбе.

Изложба Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић представља 67 радова ова два уметника из различитих музејских колекција, а прате је и два документарна филма: филм о Илији Босиљу дело је редитеља Жике Митровића настало у продукцији Центарфилма, док филм о Сави Секулићу потписује Слободан Пешић и нуди и сегменте разговора са самим уметником. Изложбу допуњује документација међу којом је и писмо Жана Дибифеа о Илијиној уметности настало када га је Дибифе уврстио у своју колекцију (која данас чини Collection dell’Art Brut у Лозани). С обзиром на значај уметничких опуса који су изложени, јер се ради о два међународно најпризнатија аутора из домена „сирове“ уметности, али и о опусима који се од самог настанка крећу на граничном подручју савремене и арт брут уметности, изложба има и одређен теоријско- -уметнички аспекат који доприноси њеном значају.

Концерт за децу у Галерији Матице српске

ПУШКИН НА НОТЕ

22. јун 2024. године у 11.00 и 12.00 сати

У жељи да се деци, на забаван и пријемчив начин, приближи стваралаштво великог руског песника Александра Пушкина, велика сала Галерије Матице српске у суботу 22. јуна поново постаје концертна дворана у којој ће се реализовати јединствени музичко-сценски догађај Пушкин на ноте, у сарадњи са Музичком омладином Новог Сада, а у оквиру Инфант фестивала.

Деца узраста од 5 до 15 година, имаће прилику да уживају у композицијама Арсенског и Чајковског у изведби Тајј квартета. Музичке композиције пратиће и посебно адаптирана глумачка интерпретација Пушкинових бајки: Бајка о рибару и рибици и Прича о цару Салтану. Кроз интеракцију са наратором Милованом Филиповићем, деца ће имати прилику да сазнају занимљивости о писцу, композиторима и музичким инструментима. Музичко-сценски део програма пратиће и илустрације на екранима које ће визуелно допринети бајковитости целог догађаја и омогућити деци и њиховим пратиоцима да се у потпуности препусте стваралаштву великих уметника.

Концерти ће се одржати у два термина – у 11.00 и 12.00 сати. Максималан број публике у једном термину је 60 деце, те су пријаве обавезне путем линкова који се налазе испод и доступни су на сајту Галерије Матице српске, као и Музичке омладине Новог Сада.

У 11.00 сати: Бајка о рибару и рибици

Линк за пријаву детета: https://forms.gle/dyTTXM9Qc2facWDu9

У 12.00 сати: Бајка о цару Салтану

Линк за пријаву детета: https://forms.gle/GBapAjCm5trw3Lyk6

За више информација публика може позвати број телефона 0214899017 током радних дана од 8.00 до 16.00 сати.

Извор: Галерија Матице српске

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *