Налазите се овде
Почетна > Образовање > Интервју > VII КОНГРЕС „ИСХРАНА БУДУЋНОСТИ“ – ИНТЕРВЈУ СА ИВАНОМ ВУЈАСИН

VII КОНГРЕС „ИСХРАНА БУДУЋНОСТИ“ – ИНТЕРВЈУ СА ИВАНОМ ВУЈАСИН

ОКТОБАР – МЕСЕЦ ПОЗИТИВНИХ ПРОМЕНА, ЕНЕРГИЈЕ И ЉУБАВИ

7. и 8. октобра 2017. године на СПЕНС-у, у Новом Саду одржаће се VII Конгрес „Исхрана будућности“ са међународним учешћем. Овај јединствени догађај, који се одржава већ седму годину за редом, буди све већу пажњу јавности због јединственог приступа и специфичног начина на који обрађује теме које се тичу здравијег и срећнијег начина живота. Главни организатор подухвата Ивана Вујасин у разговору са новинарем редакције ТВ Арс Медија је изјавила: „због елемената које поседује конгрес с правом га можемо сматрати својеврсним покретом који за циљ има препород за боље сутра свих нас“.

Ивана Вујасин

Жељко Савић, новинар: Ивана, Ви сте главни организатор VII Мултидисциплинарног Конгреса „Исхрана будућности“, са међународним учешћем. Која је основна сврха конгреса који се већ седму годину за редом одржава и бележи све већу заинтересованост и посећеност?

Ивана Вујасин: Људи су често збуњени, јер када споменемо назив Исхрана будућности, по правилу се увек прво помисли на храну, међутим то је само саставни део конгреса, али он је заправо много више од тога. Термин ,,Исхрана будућности” се базира на концепту да је подједнако важно оно шта уносимо у своје тело, како се односимо према њему као и начин на који размишљамо, колико смо спремни да улажемо у квалитет нашег живота… Оптимизам, вера, истина, став али и уживање у уметности и у лепим стварима су саставни део како живота, тако и конгреса који се трудимо да пренесемо на све посетиоце. Наш главни циљ је да сваком појединцу скренемо пажњу колико је важан рад на себи кроз: бригу о исхрани, физичку активност, позитивну психологију, односу према животној средини и љубави која даје смисао свему.

Жељко Савић: Ко су све учесници на VII Конгресу ,,Исхрана будућности“ са међународним учешћем?

Ивана Вујасин: Учесници су еминентни стручњаци из различитих области који кроз своје радове и излагање обухватају све аспекте здравог начина живота, то јест здравља уопштено. Излагачи су различитог академског образовања, изврсни предавачи и практичари природног стила живљења, што конгрес чини доступним и занимљивим свим старосним групама (од студената до пензионера) без обзира на пол и образовање. Поред предавача из Србије, биће присутни и предавачи из: Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине, Републике Хрватске, Републике Македоније, Републике Словеније, Аустрије, Русије, Велике Британије и Канаде. Морам напоменути да поједини  учесници који нам долазе из иностранства су изузетно  успешни људи са нашег подручја који живе у иностранству, сарађују са истакнутим научним институцијама и чији су радови до сада претежно излагани ван граница наше земље.

Жељко Савић: Колико радова је до сада прихваћено од стране научно стручног одбора?

Ивана Вујасин: Током конгреса ће бити изложен велики број научних радова и саопштења, распоређених у неколико сесија, излаганих путем предавања и презентација. Саставни део овог јединственог мултидисциплинарног догађаја су практичне радионице и панел дускусије које за циљ имају да присутним посетиоцима на интересантан начин представе све аспекте здравог начина живота. Због тематике коју конгрес обрађује неопходно је да буде подељен у три сегмента, а то су: наука будућности, теденције и сведочења. До сада је пристигло 103 рада која ће проћи селекцију научно стручног одбора до 15-тог августа. Радови који буду прихваћени биће публиковани у зборнику који има тираж од 2.500 примерака, што говори о све већој заинтересованости ширег аудиторијума за теме које конгрес обрађује.

Комплетан програм конгреса биће формиран до 17-тог септембра. Сви заинтересовани посетиоци могу да се информишу, како о програму конгреса тако и о нашем досадашњем раду на сајту

www.ishranabuducnosti.com

Сви су добродошли, са нестрпљењем очекујемо учеснике и посетиоце.

Жељко Савић: Шта је циљ седмог Конгреса ,,Исхрана будућности“?

Ивана Вујасин: Циљ овогодишњег конгреса је да подсетимо на важност тимског рада, не само у пословном, већ у сваком сегменту живота. Човек је социјално биће и као таквом неопходна му је подршка првенствено породице, затим пријатеља и колега. Генерално, данас у време савремене технологије и нових начина комуникације, изгубили смо осећај за људе око себе и постали усамљени индивидуалци. Конгрес је одличан пример тимског рада јер окупља људе различитог академског образовања. Током конгреса, на пажљиво осмишљеним радионицама и панел дискусијама, сви присутни биће у могућности да на практичном примеру виде како функционише тимски рад. На једној од радионица представићемо заједнички рад стручњака из различитих области као што су: исхрана, физичка активност, психологија, заштита животне средине…  Појединачно сваки од набројаних сегмената је битан, али тек када се сви заједно третирају онда добијамо резултате каквима се надамо. Не можемо побољшати стање нашег тела и опште здравље, ако се прво не ослободимо негативних мисли, не почнемо да се хранимо здраво, редовно упражњавамо физичку активност и променимо однос према животној средини. Индивидуалност није лоша особина, али толеранције и ослобађање од сујете су неопходни, пре свега то подразумева поштовање туђег мишљења које се разликује од нашег и способност да правимо компромисе, тек тада када научимо да будемо део тима ми као награду добијамо изванредне резултате како у послу, тако и у приватном животу.

Жељко Савић: Колико је визуелни идентитет конгреса битна ставка?

Ивана Вујасин: Веома. Да слика говори више од хиљаду речи, свима нам је добро познато, зато посебну пажњу поклањамо усклађивању визуелног идентитета и циља конгреса, из године у годину. Ове године одлучили смо да циљ конгреса представимо кроз слику породице. Социолошки гледано породица је стуб друштва, то је природна заједница коју штити закон, а њена улога је да потомству пружи стабилност и здраве услове за одгој. Са тиме смо се руководили приликом успостављања паралеле између породице и тимског рада. Однос који успостављају двоје људи приликом ступања у брак заснован је на тимском раду којим се обезбеђују услови за стварање средине која би требало да буде гаранција за нормалан развој детета. На жалост, данас смо често сведоци које се све негативне последице дешавају, када породица не функционише кроз тимски рад што подразумева ангажованост оба родитеља.

 

ТВ емисија „Водич кроз уметност и науку“, аутора Жељка Савића, тема:  V – Конгрес „Исхрана будућности“.

Жељко Савић: Шта посетиоци конгреса могу да очекују да ће добити од њега?

Ивана Вујасин: Првенствено практичне алате и корисне информације, којима могу да побољшају квалитет живота. Битно је да постоји жеља за променом, као и да се донесе одлука да се мењају због себе самих. Наше је да их упутимо на прави пут, пружимо неопходну подршку и помоћ. Није сврха изаћи са конгреса само са позитивним емоцијама, него да се увиде досадашње грешке, да се научи и настави са континуираним радом на себи.

УЛАЗ  на VII Конгрес „Исхрана будућности“ са међународним учешћем,

Је  БЕСПЛАТАН

 

 

Интервју приредио: новинар Жељко Савић

Фотографија: Жељко Савић

Илустрације: дизајнери из тима – Конгрес „Исхрана будућности“

Оставите одговор

Top