ВАСА ПОМОРИШАЦ СЛИКАР МОДЕРНОСТИ И КОНТИНУИТЕТА

Промоција монографије

ВАСА ПОМОРИШАЦ СЛИКАР МОДЕРНОСТИ И КОНТИНУИТЕТА

ауторке др Ане Ереш

петак, 1. март у 19.00 сати

Галерија Матице српске, Трг галерија 1, Нови Сад

Последња недеља изложбе Поморишац – Васа Поморишац биће обележена објављивањем нове капиталне монографије о уметнику под називом Васа Поморишац. Сликар модерности и континуитета. Промоција ове монографије одржаће се у петак, 1. марта у 19.00 сати у Галерији Матице српске, а о књизи ће говорити управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски, рецензенткиње и историчарке уметности проф. др Лидија Мереник и проф. др Симона Чупић, као и ауторка др Ана Ереш, историчарка уметности.

Монографија Васа Поморишац. Сликар модерности и континуитета насталаје као последњау низу јубиларнихпубликацијау оквируобележавања175 годинаод оснивања Галерије Матице српске.У својојосновибила је заснованана раду на припремиизложбе Поморишац – Васа Поморишац приређенојповодомДана Галерије2023. године и којом је заокружен јубилеј.Поглед на бројнаприкупљенадела одабраназа излагањеиписањетекстаза пратећупубликацију,разговориса уметниковимнаследницимаи увид у бројнуархивску грађу,покренулису идејудасе јубилејупотпунимонографскомстудијом,а животнии уметничкипут Васе Поморишцаприкажесвеобухватнои целовито. Ауторка монографије др Ана Ереш одлучила је да сагледа стваралачки опус овог уметника у ширем контексту европске ликовне сцене његовог времена и понудила је читаоцима један модернији поглед и одговор на питање ко је био Васа Поморишац.

Монографијом и изложбом је стваралаштво овог уметника високих уметничких вредности и домета достојних европског признања сада постало доступније и познатије јавности. Нови поглед др Ане Ереш кроз отворенији приступ у тумачењу и разумевању богатства Поморишчевих тематских и ликовних опредељења учинио је овог уметника ближим и јаснијим савременом тренутку, али и за нека будућа времена.

Извор: Галерија Матице српске

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *