УСПЕШНО ОДРЖАН УМЕТНИЧКИ ПЕРФОРМАНС – ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ПЕРЛА“, АУТОРА ГОРАНА КОЈАДИНОВИЋА КОИКСА У  “BULEVAR BOOKS” У НОВОМ САДУ

Пред новосадском публиком у књижари “Bulevar Books”, 06.06.23. са почетком у 19.30 часова, одржано је предивно културно вече, књижевнoуметнички перформанс, промоција књиге „Перла“, Горана Kојадиновића Kоикса, књижевника.

Поред аутора књиге у програму су учествовали:

Глумци: Славица Вучетић, Дејан Шарковић;

Горан Митрашиновић, издавач, IK Neopress, Београд;

Мирјана Благојевић, професор књижевности и уредник књиге;

Виктор Радун Трон, књижевник и рецензент;

Драган Вучковић, кантаутор и аутор;

Наташа Бундало Микић, књижевник – модератор уметничког перформанса.

„Љиљана Благојевић је препоручила аутора, који је већ издао 4 романа. Имајући у виду да ми је и раније препоручила јаке и специфичне ауторе, ја сам прихватио тај рукопис. Виктор је написао брилијантну рецензију, ставио je аутора у сам врх модерне српске поезије. То је и мене заинтригирало да се више позабавим овом књигом и аутором. Тако смо ушли у припрему књиге.“ Казао је у свом обраћању публици Горан Митрашиновић, издавач, IK Neopress, Београд.

„Промовишући Перлу, требало би да се позовемо на сам назив збирке. Перла је потекла од Хесеових „Игри стаклених перли“, која на крају није ни одиграна, односно у том роману није исказано каква је то игра. Горан је трагао за тим, тражио игру и нашао игру речи. Овде сам доживео оно што ми се није десило, невероватно искуство, без праискуства…“  Рекла је о књизи Мирјана Благојевић, професор књижевности и уредник књиге.

Имали сте прилику да чујете како звуче стихови, односно како је изрекао речи, пошто ово није само збирка поезије, ово је једна мултимедијална мултиуметничка збирка. Текстови који се могу читати као поезија, прича, драма. Рекао бих да је овај начин извођења, приказивања Коиксове књиге једини могући, јер он у својој књизи која сажима све уметности, претвара ту једну мисаоност коју он поседује, ту неку искривост, имагинацију, ерудицију тј, начитаност, то је једна свеобухватна књига која у себи сажима разне идеје, која се игра са читаоцем и коју читалац доживљава на разне начине…Изнео је своје виђење књиге Виктор Радун Трон.

Наташа Бундало Микић модератор уметничког перформанса дала је детаљније информације о аутору и поставила питање аутору.

„Горан је рођен 1964. године у Пожеги, основну и средњу школу завршио је у Ужицу, а дипломирао на Електротехничком факултету у Београду. Бави се развојом софтвера. Живи и ради у Ужицу и Београду. До сада је издао четири романа, есеја, дневника. Све књиге су писане тако да би се могле подвести под комбинацију роман, есеј, дневник. У свим књигама Горана Kојадиновића постоји заједничка нит која се протежира у областима: филозофија, психологија, етика, наука, уметност, сликарство, књижевност, математика, фикција, метафизика, рационално, ирационално, апсурд, дух душа и љубав. Како он каже, то ради помоћу осам уметничких чула. Питала бих нашег аутора која су то чула и зашто баш осам уметничких чула?“

Уметничка чула су: илузија, фикција, идеја, инспирација, креација, интуиција, један обухватни облик то је љубав, као енвелопа свих ових чула. … Горан Kојадиновић Kоикс, након краћег обраћања захвалио се присутнима.

Публика је уживала и у инструменталној музици, и стиховима које су казивали глумци Славица Вучетић и Дејан Шарковић.

Међу присутним гостима било је доста познатих лица са новосадске културне сцене.

Детаљније о овом догађају можете видети снимак који је припремила ТВ екипа Арс Медија – портал www.arsmedija.rs

Фотографије: Дуња Болић и Владимир Кнежевић ученици Арс академије – школа фотографије.

Видео и текст припремио: Жељко Савић 

Извор: Арс медија портал

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *