USKORO POČINJU „DANI NIKOLE TESLE 2024“

Teslina naučna fondacija iz američkog grada Filadelfije i njena ćerka organizacija Teslina naučna fondacija Srbija organizuju, povodom jubileja dve decenije rada, manifestaciju „Dani Nikole Tesle 2024 – 20 godina očuvanja Teslinog nasleđa“ koja će se od 27. juna do 15. jula održavati na prostoru od Gračnice na Kosovu i Metohiji do Beograda i Novog Sada, a sve u čast Nikole Tesle, američkog naučnika srpskog porekla i jednog od najvećih naučnih umova modernog doba. Svi događaji se odvijaju pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, a partneri u realizaciji pojedinih aktivnosti su Matica Srpska iz Novog Sada, kao i Zadužbina Ilije Kolarca i Udruženje novinara Srbije iz Beograda.

Centralni program proslave počinje konferencijom „Teslina naučna fondacija i Matica srpska“ 8. jula u Novom Sadu, koju će otvoriti predsednici ove dve organizacije Nikola Lončar i dr Dragan Stanić, i na kojoj će glavna tema biti kako je Tesla, i kako u budućnosti tek može da bude, spona povezivanja srpskog naroda u matici i u rasejanju, takozvanog Teslinog naroda.

Dan kasnije, 9. jula, u beogradskoj Zadužbini Ilije Kolarca, sada već tradicionalnom mestu julskog okupljanja poštovalaca lika i dela Nikole Tesle, brojni predavači iz Srbije, regiona i ostalih delova sveta će predstaviti šta je to bitno što se dešavalo u prethodnih godinu dana, a da ima veze sa legatom našeg velikog naučnika. Predstaviće se Nikola Tesla klubovi iz Sjedinjenih Američkih Država, Holandije, Mađarske, Republike Srpske i Srbije, a posebno zanimljivo će biti uključenje članova ogranka Tesline naučne fondacije iz Ugande. Predavanje na temu Tesle i karikature će održati Vladimir Jelenković, dugogodišnji urednik Naučnog programa RTS-a i nekadašnji direktor Muzeja Nikola Tesla u Beogradu. Ekskluzivno sa Univerziteta Sinsinati u SAD-u nam dolazi profesorka Kristen Iversen koja više od decenije, na multidisciplinarni način istražuje rad i život Nikole Tesle u zemlji u kojoj je proveo dve trećine života.

Trećeg dana konferencije, 10. jula, vrsni poznavaoci Teslinog dela, ali i tematike kulturne diplomatije će u beogradskom Pres centru Udruženja novinara Srbije, diskutovati na temu zloupotrebe Teslinog imena, projekta Teslinog naroda i Nikola Tesla klubova. Članovi Tesline naučne fondacije će predstaviti glavne projekte koji su realizovani u prethodnih 20 godina rada fondacije.

Kao prateći program konferencije u Beogradu će se održati dve izložbe sa bogatim programom, jedna od 1. do 15. jula u Galeriji Nikola Radošević, na kojoj će posetioci moći da uživaju u slikama, skulpturama i fotografijama inspirisanih Nikolom Teslom autora iz Sjedinjenih Američkih Država, sa Kube, iz Izraela i Rusije, zemalja bivše Jugoslavije i iz Srbije. S obzirom da se galerija nalazi u pešačkoj zoni u neposrednoj blizini Knez Mihailove ulice, svakog drugog dana tokom trajanja izložbe biće organizovani radionice i zajednička druženja uz umetnost za najmlađe.

Trećeg jula se otvara izložba slika na temu Nikole Tesle u galeriji Kuće Đure Jakšića u Skadarliji, gde su selektovani radovi iz umetničke kolekcije Tesline naučne fondacije koje su umetnici darivali svih ovih godina, kao i deo radova nastalih posebno za ovu izložbu. I ovde je predviđen bogat prateći program koji počinje radionicama „Mali Nikolica i veliki zmaj“ umetnika Jovice Pantića Joleta i „Slova ćirilice“ (5. jula), nastavlja se dečijom radionicom i književnom promocijom „Dečak Tesla osvetljava maštu deteta“ dečije književnice Maje Cvetković Sotirov i njenih gostiju (6. jula), a završava se kljiževnom večeri „Priča o Nikoli Tesli“ Ivane Đorđević (7. jula).

Manifestacija „Dani Nikole Tesle 2024 – 20 godina očuvanja Teslinog nasleđa“ se završava donatorskom večeri 10. jula u beogradskom hotelu Palas, kada će se rukovodstvo Tesline naučne fondacije zahvaliti svima koji su svih ovih godina omogućavali da se priča o Nikoli Tesli, njegovim pronalascima, ali i njegovim moralnim i duhovnim vrednostima, širi kroz umetnost i tehnologiju do svih krajeva sveta.

Informacije o programima i dešavanjima tokom julske konferencije o Tesli svi zainteresovani mogu pratiti putem portala Nikolatesla.org.rs, kao i brojnih kanala društvenih mreža Tesline naučne fondacije/Tesla Science Foundation (Fejsbuk, Instagram, Jutjub).

Najveći broj programa je dostupan svim zainteresovanima, s tim što se moraju obratiti organizatorima u vezi sa proverom raspoloživih slobodnih mesta za posetioce.

Izvor: Press centar

Administrator: DNM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *