ТВ ФИЛМ МАРКО ЧЕЛЕБОНОВИЋ „, ДЕЧЈА РАДИОНИЦА И ЛЕТО У ВРТУ ГАЛЕРИЈА

Пратећи програм изложбе

Спомен-збирка Павла Бељанског

  1. мај – 20. август 2017.

Аутори изложбе:

др Јасна Јованов и Милица Орловић Чобанов

Као једно од централних дешавања којим Спомен-збирка Павла Бељанског током 2017. године обележава шест деценија од оснивања, изложба слави и пола века од оснивања Уметничког савета Галерије САНУ, али и саме Галерије ове значајне институције. У оснивању Галерије поред Недељка Гвозденовића учествовали су и Пеђа Милосављевић и Љубица Цуца Сокић, аутори из колекције Павла Бељанског. Tоком протеклих пет деценија радови уметника из његове колекције излагани су у Галерији САНУ. Aрхивска грађа Спомен-збирке, Галерије САНУ, Архива Југославије се међусобно допуњује и ствара аутентичну слику о времену када су ови уметници постали академици.

ПРОГРАМ:

  • Четвртак, 20. јул, 20 сати:

       Прича кустоса и ТВ филм Марко Челебоновић – серијал Савременици

Документарна емисија (РТВ Београд, режија Арса Милошевић, сценарио Нада Ристић), драгоцена је као својеврсна исповест уметника. Реализована у време одржавања Челебоновићеве велике ретроспективне изложбе у Галерији САНУ 1977. године, снимљена је у Београду и Сен Тропеу, два града у којима је живео. Уз пратеће архивске секвенце, емисија пружа сликовит увид у интимно окружење и стваралачки пут уметника.

  • Субота, 22. јул, 11–13 сати:

       Дечја радионица:

       У потрази за аутопортретима уметника из колекције Павла Бељанског 

Обиласком сталне поставке кренућемо у потрагу за аутопортертима уметника академика из колекције Павла Бељанског. Тумачићемо као прави истраживачи старе фотографије, и поредити их са насликаним ликове уметника и на тај начин сазнати како фотографије и други предмети на нашој изложби могу да причају разне занимљиве приче из живота уметника.

ЛЕТО У ВРТУ ГАЛЕРИЈА 2017.

  1. јун – 31. август 2017.

Манифестација  Лето у врту галерија, пројекат Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије Матице српске који се са великим успехом реализује од 2012, наставља се и у 2017. години. Идеја да се суграђанима током летњих вечери понуди занимљив и разноврстан програм, и ове године је употпуњена новим садржајима који промовишу културе европских и светских народа. Настављена је сарадња са бројним пријатељима и сарадницима, а за све који су расположени да се у пријатном амбијенту врта опусте уз путописне приче, музику и дружење, програм ће се одвијати сваког четвртка, од 21 до 23 часа.

ПРОГРАМ:

  • јул, 21. сат:

Филм о Егону Шилеу

Смрт и девојка

Аустријски културни форум

Играни филм Смрт и девојка посвећен је животу и стваралаштву аустријског сликара Егона Шилеа. Почетком XX века Егон Шиле је један од најпровокативнијих уметника у Бечу. Његов живот и дела покрећу лепе жене и једно доба које је на измаку. Две жене имале су трајан утицај на њега – сестра Герти која му је била и прва муза и седамнаестогодишња Вали, вероватно његова једина права љубав, коју је овековечио на својој чувеној слици Смрт и девојка. Режија: Дитер Бернер, улоге: Ноа Саведра, Марези Ригнер, Валери Пахнер, Мари Јунг. Продукција филма: Novotny & Novotny Filmproduktion.

 

Извор: Спомен-збирка Павла Бељанског

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *