У СУСРЕТ СВЕТСКОМ ДАНУ ПОЗОРИШТА

Поводом  СВЕТСКОГ ДАНА ПОЗОРИШТА, преносимо важније информације које смо добили од управника Српског народног позоришта, Александара Станкова, на конференцији за новинaре, одржаној 01.03.2023. године у СРПСКОМ НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ.

И овог марта широм света биће обележен Светски дан позоришта – 27. марта. Дан касније, свој дан обележиће и најстарији национални театар – Српско народно позориште и то великом премијером. То је само фрагмет онога што је ово Позориште најавило приликом представљања резултата за годину дана рада нове управе.

„Јако нам је важно да нам је рад усмерен и транспарентан. Зато смо одлучили да на годишњем нивоу правимо пресеке и да видимо шта смо од зацртаног постигли. Kада сам кретао да радим, у фокус рада ставио сам уметнике, уметничке јединице и технику као приоритет. Дакле, представу. И резултати потврђују да је то био добар правац. Одиграно је 30 одсто више представа, у позориште је ушло 120 одсто више публике, а приход од комерцијалних услуга, као и укупно остварен приход већи је више од 200 одсто,“ објашњава управник Српског народног позоришта, Александар Станков.

За последњих годину, управник наглашава, запослено је и 18 младих уметника, договорене су међународне сарадње и копродукције, а три премијере су већ реализоване у копродукцији са позориштима из региона. Летос се са платоа СНП-а зачула Пета Малерова симфонија коју су изводили млади музичари из чак пет земаља – Словеније, Португала, Шпаније, Немачке и Србије у оквиру пројекта „Соундс оф цханге“. Трећег пројекта финансираног од стране Kреативне Европе који је  покренут у последњих годину дана. Сем тога, после десет година обновљен је инструментаријум и покренуте су велике техничке промене.

„Током 2022. године настављено је са капиталним и инфраструктурним радовима. Реализовано је, отворено или започето неколико тендера. Реализован је тендер за реконструкцију горње сценске механике на сцени „Пера Добриновић”, а по набавци све потребне опреме очекује се и почетак радова.  Обновљен је инструментаријум Опере Српског народног позоришта, први пут након 2005. године. Уз нове инструменте, за Оркестар Српског народног позоришта купљене су професионалне столице. Завршена је тендерска процедура за реконструкцију ротације на сцени Јован Ђорђевић. Током ове године, план је реконструкција надстрешнице и конзоле на главном улазу у Српском народном позоришту уз замену декоративне расвете и још битније реконструкција доњег построја и аудио опреме сцене „Пера Добриновић”“, додаје Станков.

Све то је увод у наставак 162. сезоне, где нас већ током марта очекују све велике премијере, објашњавају у Позоришту. Прва ће бити 17. марта на сцени „Пера Добриновић“, представа Јеванђеље по Достојевском у режији чувеног словеначког редитеља Јернеја Лоренција, а одмах потом и на сцени „Јован Ђорђевић“, 28. марта опера „Евгеније Оњегин“, у режи италијанског Line Privitere.

Извор: ТВ Арс Медија

Фотографије: ТВ Арс Медија (С.М.) и М.Е.

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *