У САДЊУ И ОДРЖАВАЊЕ ДРВЕЋА И ЖИВОТНУ СРЕДИНУ У НОВОМ САДУ СЕ УЛАЖЕ НАЈВИШЕ У ИСТОРИЈИ ГРАДА

У унапређење зеленила и животну средину у Новом Саду се у последњих 12 година улаже највише у историји града. Од 2012. до маја 2024. посађено је преко 67.000 стабала новог дрвећа, подигнут је први нови парк након више од 40 година, уређен је велики број малих урбаних целина у градским квартовима и приградским насељима, унапређено је одржавање дрвећа и изграђено је најсавременије компостилиште, реконструисани су Каменички и Дунавски парк, а у плану је реконструкција Футошког парка.

– Током три градоначелничка мандата садашњег председника Владе Србије Милоша Вучевића, али и током мандата његовог наследника Милана Ђурића, улагање у животну средину, садњу дрвећа, подизање паркова, и боље одржавање зеленила, препознати су и подржани као један од најважнијих сегмената развоја и квалитетнијег живота грађана. Захваљујући тој подршци „Градско зеленило“ је посадило више од 67.000 стабала новог дрвећа на територији целог града. Само у 2023. и 2024. након олуја које су погодиле Нови Сад посађено је више од 2.630 садница новог дрвећа, а план је да се до 2027. посади 6.000 нових стабала – каже Милош Егић, директор ЈКП „Градско зеленило“.

Захваљујући подршци града и континуираним улагањима у развој предузећа, „Градско зененило“ је успело да реализује значајне пројекте који су финансирани из ИПА фондова Европске уније, УНДП-а и немачке владе.

– Уз подршку немачке агенције ГИЗ, изградили смо најсавременије компостилиште у региону, захвајујући ком грање, лишће, трулеж, траву и сав други биоотпад, који је некад завршавао на депонији претворимо у економски ресурс, тако што га прерађујемо у компост, који се користи за садњу дрвећа и цвећа на територији града. Наши резултати препознати су у Европској унији, али и Руској федерацији, где смо на међународној конференицији о циркуларној економији представили наш компостаријум – каже Егић.

Градско зеленило је прво у региону увело фолијарну прихрану одраслог дрвећа, као и зимске третмане дрвећа и украсног шибља и жбуња заштитним препаратима против болести и штеточина. Поред тога, уз помоћ града Новог Сада набављен је специјални камион вадилица који има капацитет да пресађује велико дрвеће и до 30 центиметара у пречинику. Захваљујући овом специјализованом возилу, зимус и пролетос је у градске паркове и уличне дрвореде пресађено више од 115 одраслих стабала из старог расадника.

Такође је набављен и специјални ињектор који омогућава убацивање лекова и хранљивих материја директно под кору дрвећа, чиме се заштита и одржавање зеленила подижу на још виши ниво. Инвестирано је и више од 24 милиона динара у модернизацију Штранда и његово прилагођавање потребама Новосађана, а на јесен ће бити настављена садња дрвећа у целом граду.

Извор: ЈКП „Градско зеленило“

Фото: ЈКП „Градско зеленило“ Нови Сад

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *