У ОКВИРУ „КАЛЕИДОСКОПА КУЛТУРЕ“ НОВИ САД СЕ ПРИДРУЖУЈЕ ГЛОБАЛНОЈ ЕКОЛОШКОЈ АКЦИЈИ

Нови Сад се ове године придружује глобалном покрету поводом обележавања Светског дана чишћења (World cleanup day) и то у оквиру „Калеидоскопа културе“ показујући да су култура и заједништво итекако део заштите наше околине.

У суботу, 21. септембра, од 10 до 13 часова, биће организована акција која обухвата чишћење и уређење на потезу плаже Бећарац, а централна тачка окупљања је Бици оаза иза Рекората, простор који су уредили активисти удружења „Еко курир“ прошле сезоне уз подршку „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ преко пројекта „Нова места – микрогрантинг“.

Своје снаге у овој акцији, поред „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и удружења „Еко Курир“, удружили су и Новосадски волонтерски сервис, ОПЕНС 2019, ЈЦИ Нови Сад, Актив НС и позивају све Новосађане, који су вољни, да им се придруже.

„Идеја је да удруженим снагама очистимо веома прометне микролокалитете, са циљем да скренемо пажњу јавности да сви морамо више бринути и чувати околину у којој живимо и боравимо. На овај начин нова места живе и окупљају различите људе и идеје. Не постоји скривени циљ, сви чинимо окружење и сви можемо да утичемо да оно буде чисто и здраво. Обезбедили смо освежење током рада, са собом понесите добру енергију и радне рукавице“ рекао је Војислав Пркосовачки испред Новосадског волонтерског сервиса.

Информације о акцији у Новом Саду можете пронаћи и на: https://bit.ly/2lTYLXY

Светски дан чишћења (World cleanup day) је један од највећих цивилних покрета који уједињује 157 земаља широм планете са заједничким циљем који превазилази све националне, религиозне и културне разлике.

Идеја и прва акција је настала 2008. године у Естонији, а данас, 11 година касније, једноставна идеја је прерасла у глобални покрет.

„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“. Део „Калеидоскопа културе“ су Фестивал уличних свирача – Градић фест, Пиано сити Нови Сад, Фестивал камерне музике и многи други.

Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.

Све информације можете пронаћи на сајту: http://kaleidoskop.novisad2021.rs/

 

 

 

 

 

 

Извор: НОВИ САД 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *