У МУЗЕЈУ ПРИСАЈЕДИЊЕЊА У НОВОМ САДУ ПРЕДСТАВЉЕН РЕЧНИК МАКЕДОНСКИХ ГЛАГОЛА

Поводом 75. годишњице универзитетске наставе македонског језика и књижевности у Републици Србији, 30.1.23. је у Музеју присаједињења у Новом Саду представљен Речник македонских глагола, аутора Жарка Бошњаковића, издање које је подржала Покрајинска влада.

Тим поводом, председник Игор Мировић изјавио је да је Покрајинска влада подржала ово издање и показала приврженост заједништву и односу према македонској националној мањини која живи у Србији, посебно у Војводини.

„Подржали смо ово издање због осећаја одговорности у односу на све заједничке вредности, посебно у култури, које су српски и македонски народ стварали током минулих деценија, и због заједничке потребе да такав однос градимо и у будућности. Желимо да покажемо да смо део генерације која памти и македонске писце, књижевнике, ствараоце који су оставили велики траг у заједничком културном простору који смо делили и који делимо и у овим временима“, истакао је Мировић.

Према Мировићевим речима, Покрајинска влада наставиће и убудуће да подржава овакве и све друге пројекте у областима културе, заштите језика и писма, који ће омогућити да се у будућности још боље разумемо и да градимо односе који су важни за нове генерације.

Аутор Речника и професор на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду Жарко Бошњаковић рекао је да ће овај речник бити користан студентима, али и теоретичарима језика и лингвистима.

„Овим речником остављамо иза себе траг у друштву и дело које ће, као систематизовани преглед лексикографске грађе, послужити ствараоцима на македонском језику“, изјавио је Бошњаковић.

Рецензент овог издања и ванредни професор на Филозофском факултету у Косовској Митровици Станислав Станковић изјавио је да је част бити рецензент прве академске граматике истакнутог српског македонисте Жарка Бошњаковића.

Председник Националног савета македонске националне мањине у Републици Србији Борче Величковски навео је да је реч о капиталном делу које ће подићи ниво универзитетског изучавања македонског језика.

„Овим речником дајемо додатни импулс образовању јер је то наш приоритет“, нагласио је Величковски.

Отправник послова Амбасаде Републике Северне Македоније Михаела Веселинов захвалила је аутору и Покрајинској влади на подршци истичући да ово дело заслужује поштовање и да има велики значај за македонски језик.

Саиздавачи Речника су Национални савет македонске националне мањине у Републици Србији, Новинско-издавачка установа  „Македонски информативни и издавачки центар” у Панчеву, Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду и Архив Војводине.

Представљању Речника македонских глагола присуствовали су и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, главни и одговорни уредник Речника македонских глагола Озрен Симјановски и директор Архива Војводине Небојша Кузмановић.

Извор:

Покрајинска влада

Секретаријат Покрајинске владе

БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Фотографије: ТВ Арс Медија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *