ТВРЂАВА МИРА: ШЕКСПИР НА ЈАПАНСКИ НАЧИН У НОВОСАДСКОМ ПОЗОРИШТУ И МЛАДЕ НАДЕ У КАТОЛИЧКОЈ ПОРТИ

Представа „К. Олуја“ заснована на Шекспировој „Бури“ биће изведена поново, након две године, у Новом Саду, овог пута у оквиру програмске платформе „Тврђава мира“ иза које стоји „Нови Сад 2021“. Гости Србије по први пут биће „Матсумото Перформинг Арт Центар“, који ће у среду 19. јуна у 19 часова у Новосадском позоришту извести представу „К. Олуја“ јапанског редитеља Казујоши Кушиде.
Представа говори о магији, издаји, освети и породици, а написана је по делу Виљема Шекспира „Бура“, насталог у каснијем периоду његовог стваралаштва. Премијера представе у Србији била је 2017. такође у Новом Саду, а том приликом редитељ Кушида изјавио је да, иако Шекспирово дело делује као бајка, представа приказује реалан свет: „Желим да поставим нешто невидљиво, нешто што се осећа у позоришту које доноси магичну моћ уметности. Желео бих да публика осети моје мисли, а не да их угуравам у малену кутију логике“, рекао је Кушида.
Карте за представу могу се купити на благајни Новосадског позоришта по цени од 1000 динара.

Да опера може да звучи једнако спектакуларно и под ведрим небом, као и у свечаним дворанама и позориштима, показаће гала концерт „Младе наде“ заказан за четвртак 20. јун у Католичкој порти, који ће симболично почети у 20.21 сат.
„Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и први Фестивал опере у Новом Саду „Операриа“, у оквиру ког ће бити одржан тај гала концерт, су на сличном заједничком задатаку – да културу приближе свима, у овом случају оперу. Излазећи из оквира свечаних дворана и позоришних сала, најпознатије оперске арије и увертире извешће тенор победници Међународног такмичења соло певача „Вера Ковач Виткаи“ уз Војвођански симфонијски оркестар и посебно драгог госта Новог Сада, певача Душана Свилара.

На програму платформе „Тврђава мира“ је и традиционална манифестација Лето на Тргу галерија која почиње 22. јуна, у оквиру које ће Новосађани сваког четвртка имати прилике да уживају у разним садржајима, попут концерата и предавања.
Отварање ће бити 22. јуна у 21 сат када ће публици бити представљена ризница новоотвореног Српског црквеног музеја у Сентандреји, насталог као резултат дугогодишњег пројекта очувања српског културног наслеђа у Мађарској. Презентацију ће делима чувених мађарских композитора Франца Листа и Беле Бартока пратити пијанисткиња Рита Кинка.
Наредни четвртак, 27. јун, резервисан је за журку на отвореном уз хитове познатих светских извођача попут Арете Френклин, Стивија Вондера, Тине Тарнер, Џејмса Брауна, Сантане, Принса, Шаде и других музичких легенди које ће извести бенд „Милаћопезо“. Један од омиљених новосадских бендова први пут наступиће у оквиру Лета на Тргу галерија, а фанк, соул, диско, џез и латино ритмови покренуће публику од 21 сат.
Пред крај програмске платформе „Тврђава мира“ Новосађанима ће бити представљена култура Новог Зеланда кроз маорску уметност, маорске песме, поздравни говор, али и незаобилазну храну (каи). Све то приредиће Новозеланђанин Џон Лори, историчар, антрополог и библиотекар, 4. јула у 21 сат, уз подршку и превод Ксеније Минчић Обрадовић.
Лето на Тргу галерија заједно организују Галерија Матице српске, Спомен-збирка Павла Бељанског и Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића.

„Тврђава мира“ је четврта програмска платформа пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ која има задатак да афирмише Нови Сад као симбол мира, заједништва и толеранције. До 7. јула у оквиру платформе биће одржано 20 догађаја – концерата, изложби, пројекција филмова, позоришних представа, а Нови Сад ће 28. јуна добити и споменик мира „Оне даy…“ који је креирала светски позната мултимедијална уметница Јоко Оно.

Цео програм можете пронаћи на линку: https://bit.ly/2IoGh9D   и на друштвеним мрежама пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *