ТВ ДОКУМЕНТАРАЦ О КУНУ У СЗПБ-СЕРИЈАЛ ПОРТРЕТИ

Програм изложбе током новембра 

ДЕЛАТНОСТ ГРУПЕ „ЖИВОТ“ НА УМЕТНИЧКОЈ И ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ ТОКОМ ЧЕТВРТЕ ДЕЦЕНИЈЕ 20. ВЕКА

Од 22. октобра до 27. децембра 

Спомен-збирка Павла Бељанског

Изложба Делатност групе „Живот“ на уметничкој и политичкој сцени Краљевине Југославије током четврте деценије 20. века, ауторке мср Маријане Вашчић, лауреаткиње Награде Спомен-збирке Павла Бељанског, реализована је према мастер раду награђеном прошле године. 

Пратећи програм:

ТВ Филм

Ђорђе Андрејевић Кун – серијал Портрети

Четвртак, 26. новембар, 19 часова:

(РТВ Београд 1974, режија Милан Тополовачки)

Пројекција документарне ТВ емисије из серијала Портрети, у склопу програма изложбе Делатност групе „Живот“, приређена је захваљујући љубазности Програмског архива Радио-телевизије Србије. Полусатни документарац снимљен поводом десетогодишњице смрти Ђорђа Андрејевића Куна, драгоцено је сведочанство о једној епохи. Уз сведочења савременика попут проф. Ђорђа Мано Зисија, емисија уводи гледаоца у уметников животни и радни простор, помињући између осталог и деловање групе „Живот“ као јединствен пример прожимања уметности и политике у четвртој деценији 20. века.

О ИЗЛОЖБИ

Изложба се фокусира на деловање уметничког колектива „Живот“ од оснивања које се везује за 1934. годину, па све до 1940. године када је одржан њихов последњи састанак, након којег су уследила бројна хапшења уметника, што се сматра симболичким крајем групе. Група која је функционисала као уметничко-политички покрет постала је стожер социјалне уметности четврте деценије и синоним за ангажовану уметност. Према концепту награђеног рада, изложене су у највећем броју графике, али такође и одабрани цртежи, кроз које су представљени неки од најзначајнијих радова кључних протагониста ове групе. Поставка обухвата дела из музејских и приватних колекција: Народне библиотеке Србије, Народног музеја у Београду, Музеја Југославије, Музеја савремене уметности у Београду, Спомен-збирке Павла Бељанског и Фондације Вујичић колекције, чиме је формирана целина радова који међусобно кореспондирају и омогућавају анализу идеологије ове групе. Организација изложбе је, осим позајмице дела, заснована и на сарадњи са институцијамама и појединцима, међу којима су Радио-телевизија Србије, Радио-телевизија Војводине и госпођа Мира Кун. Реализацију изложбеног пројекта омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине, уз подршку Generali осигурање, Србија. Изложба траје од 22. октобра до 27. децембра 2020. године, уз разноврстан програм, који се одвија у складу с прописаним мерама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *