ТРИ НОВОСАДСКА УМЕТНИЧКА ФЕСТИВАЛА НОМИНОВАНА ЗА НАЈБОЉЕ У ЕВРОПИ

Дочек, Вила и Заставе будућности три су уметничка фестивала, настала у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”, која су се нашла међу седам фестивала из Србије номинованих за најбоље европске фестивале у 2022. години, у дванаестом издању European Festival Awards (Европске фестивалске награде).

Тако је Нови Сад, налик на шкотски Единбург препознатљив по уметничким фестивалима, један од ретких градова чији су фестивали, по први пут номиновани за European Festival Awards, понудили нову уметничку вредност, али и нове праксе организације, реализације и одрживости таквих догађаја, сада препознате и на европском нивоу.

Захваљујући дестогодишњој Стратегији културног развоја града, првој таквој усвојеној у Србији, кроз пројекат  Европска престоница културе, Нови Сад је након пандемије коронавируса успео да развије иновативне фестивале уживо, који се не истичу само по спајању различитих врста уметности, већ и по стратешком развоју публике и садржаја за најразличитије посетиоце, као и по децентрализацији културе односно откривању и активирању потенцијала различитих локација и простора широм града и у његовој околини.

Спајајући извођачку са визуелном уметношћу Дочек је на европском нивоу већ препознат као јединствена уметничка прослава две Нове године, чиме је прошле године заслужио награду за Најбољи европски тренд бренд у области културе. Фестивал Вила спојио је незабораван доживљај у природи, у срцу Националног парка Фрушка гора, и женско стваралаштво у најразличитијим облицима уметности посветивши га песникињи Милици Стојадиновић Српкињи. Заставе будућности оживеле су Дистрикт, обновљено индустријско наслеђе на обали Дунава и удахнуле му енергију младих, кроз савремено стваралаштво.

На European Festival Awards, првим након пандемије коронавируса, Дочек је номинован у категорији Best Indoor Festival, Вила у категорији Best New Festival, док за Заставе будућности публика нема могућност гласања, јер тај је фестивал у посебној категорији, специјално оформљеној поводом 2022. године као Европске године младих, где одлуку доноси искључиво жири.

Поред ових, још четири српска фестивала поново улазе у трку у категоријама у којима су са поносом били и претходних година — Еxit у категорији Best Major Festival, Lovefest у категорији Best Medium Festival, Arsenal Fest за Best Small Festival, а No Sleep Festival у категорији Best Indoor Festival.

Гласање је у току на сајту European Festival Awards: https://www.europeanfestivalawards.org/

У својих 16 категорија, European Festival Awards одају признање фестивалима и појединцима који померају границе у здрављу и безбедности, друштвеној свести и одрживости.

Дванаесто издање European Festival Awards биће одржано 18. јануара 2023. у De Oosterpoort, културном центру у Гронингену, у Холандији.

Извор: Press NS2022

Фото: В. Величковић

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *