ТРИ НЕДЕЉЕ ЛОТРЕКА У НОВОМ САДУ

Препуна културна станица Свилара на отварању изложбе радова француског уметника Анри де Тулуз-Лотрека синоћ је показала да је Нови Сад оправдано понео титулу Европске престонице културе, као и да су припреме за 2021. узеле озбиљног маха.
Након свечаног отварања, посетиоци су имали прилике да погледају више од 20 Лотрекових радова, међу којима је највише насловница и плаката, као и његово најпознатије дело, плакат за Мулен Руж.  Анри де Тулуз-Лотрек међу првима је почео да се бави плакатом, као средством изражавања и једним видом промоције културних догађаја, а такође је и међу најзначајнијим представницима импресионизма. Овом изложбом и њеним пратећим програмима доводимо Монмартр – срце уметничке престонице света, Париза, у Нови Сад – Европску престоницу културе, рекла је координаторка културне станице Свилара, Виолета Ђерковић.
„Огромно интересовање за изложбу већ на отварању, показало је да наша публика има културне потребе и глад за овом врстом садржаја. Мисија културних станица јесте управо у томе да квалитетно одговоре на ову врсту  културних потреба и омогуће свим грађанима да културне и уметничке програме могу да виде, али и да у њима учествују. Посебно се радујемо пратећим програмима и радионицама у којима ће учествовати наши најмлађи суграђани, који имају прилику да од раног узраста формирају своје културне потребе на основу врхунских културних садржаја“, истакла је Ђерковић.
О значају Лотрека и његових дела посетиоци ће имати прилике да чују сваке суботе, до краја изложбе, односно 6. 13. и 20. јула од 20.21 час у оквиру стручних вођења кроз изложбу, за шта ће бити задужени стручњаци из Галерије Mатице српске.
Лотрек је треће велико име из света уметности, након Ворхола и Јоко Оно које је обележило последњих месец дана у Новом Саду, а у оквиру четврте програмске платформе „Тврђава мира“ коју је покренуо „Нови Сад 2021– Европска престоница културе“.
„Лотрек је изузетно значајан, авангардни уметник и видимо да он и дан данас живи захваљујући својим ванвременским делима. Управо овакви догађаји, попут Лотрекове изложбе, као и оно што се претходних дана и месеци дешавало у Новом Саду, говори да ми већ сада имамо квалитетне програме и да суграђани могу већ сада да виде све оно што чини једну Европску престоницу културе“, рекао је члан градског већа за културу, Далибор Рожић.
У оквиру изложбе, која ће трајати све до 20. јула, у Свилари ће бити организован и пратећи програм.

5. јула од 20 часова, Свилара ће се претворити у париски кафе, у електро маниру музику ће пуштати ди-џеј Вукашин, док ће 7. јула, од 20 часова бити реализована пројекција документарног филма о Лотреку, захваљујући сарадњи са Француским институтом.  До 20. јула, биће још бројних активности, попут концерата, предавања, радионица за децу, вечери француске поезије.
Цео програм можете пронаћи и на друштвеним мрежама.

 

 

 

Извор и фото.: НОВИ САД 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *