ТРЕЋА НЕДЕЉА „КАЛЕИДОСКОПА КУЛТУРЕ“

Плес на улици, класична музика на булевару, два фестивала, две изложбе, стрип викенд, покретна културна станица Караван стиже до Ректората – то је само део догађаја који ће обележити трећу недељу „Калеидоскопа културе“ у Новом Саду.

Други по реду Корзо заказан је за суботу 14. септембар са симболичним почетком у 20.21 час, када ће Булевар Михајла Пупина бити претворен у некадашња шеталишта. Корзо поново оживљава дух прошлих времена, приближавајући класичну музику свима, на несвакидашњи начин. Наступиће Војвођански симфонијски оркестар, пијанисткиња Рита Кинка и виолиниста Роберт Лакатош.

Класична музика за крај, а камерна за почетак треће недеље „Калеидоскопа културе“. Наиме, вечерас, 9. септембра, у 20.21 час биће одржан концерт „Оскар у Новом Саду“ у Синагоги, којим ће свечано бити отворен други Фестивал камерне музике у Новом Саду, у организацији Новосадског дувачког квинтета.

На концерту ће бити изведена музика из овогодишњег филма „Цапернаум“ који је освојио награду за најбољу режију на Канском фестивалу, а номинован је и за Оскара, Златну палму и Златни глобус. Новосађани ће имати прилику да чују оригиналну музику из тог филма и да осете гламур и величанственост Холивуда и познатих филмских фестивала.

Покретна културна станица Караван, која је прошле недеље била на Подбари, стиже до Ректората Универзитета у Новом Саду. Ново дружење биће сутра, 10. септембра, у 18 часова, а за програм је и овог пута задужена екипа из удружења „Шоља млека“. Поред музике, дружења, опуштања, Новосађани ће имати прилике да виде и изложбу колажа насталих по мотивима Гогољеве приповетке „Нос“, чији је аутор Ваниа Јанковић.

Своју мисију, активирања локалних заједница и могућности да културни садржаји буду свима доступни, Караван наставља и у четвртак, 12. септембра у Баноштору. У оквиру Дунавских дијалога Караван ће од 19 сати бити подршка уметничком оживљавању старе немачке цркве – цркве Светог Рудолфа.

Док Караван буде оживљавао различите делове Новог Сада и зоне 021, аутентични догађај „Bodies in urban spaces“ 10. септембра у три термина, од 12, 17 и 19 сати оживеће зграде у самом центру града. У оквиру тог перформанса плесачи ће импровизацијом омогућити публици да простор кроз који свакодневно пролазе доживе на сасвим другачији начин. Место окупљања је жуто поштанско сандуче на Тргу слободе. Творац овог концепта је аустријски кореограф и перформер, Вили Дорнер, који је у Новом Саду остварио сарадњу са новосадским Плесним удружењем „Groove“.

Део овогодишњег „Калеидоскопа културе“ је традиционална манифестација 13. Новосадски стрип викенд. Културна станица Свилара ће 13. септембра од 16 сати и 14. септембра од 12 часова па све до увече бити права ризница девете уметности. Овогодишњи фестивал ставља у фокус наше ауторе који су имали запажена издања у иностранству, али и младе уметнике, који још увек раде на својој афирмацији. Планирани гости стрип – викенда су Тјери Жор, Ален Ћурин, Исток Ситар, Петар Меселџија, Градимир Смуђа и многи други.

Културна станица Свилара биће локација и фестивала „Времеплов – фестивал анимираних сећања“ 14. септембра од 11 часова. Публика ће током целог дана имати прилику да се упозна са Новим Садом из другачијег угла, кроз изложбу покретних слика, анимиране старе фотографије, приказивање кратких видео-форми о граду, снимање посетилаца испред специјалног платна, забавни садржај за децу, маскенбал. Фестивал се реализује у сарадњи Видеомедеје и „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“.

Изложба чувеног француског фотографа, Феликса Надара „Портрет једног времена“ биће отворена 13. септембра у 20 сати у Галерији Матице српске. Изложбу чине фотографије најзначајнијих личности из света француске и европске културе и уметности из 19. века – Бодлер, Мане, Верн, Иго, Бернар… Изложбу реализују Француски институт, Галерија Матице српске, Национална галерија за фотографију из Париза и „Нови Сад 2021-Европска престоница културе”.

Изложба „Таписерије Милице Зорић: синтеза наслеђа и модернизма“ биће отворена 12. септембра у 20 сати у Спомен – збирци Павла Бељанског, а чини је 28 таписерија, насталих у периоду од 1959. до 1971. године и фотографије и документа који ће први пут бити пред публиком. Идеја је да се на адекватан начин вреднује допринос визуелне уметнице Милице Зорић у модерној уметности, као и да се нагласи значај два легата – Музеја савремене уметности у Београду и Легата Родољуба Чолаковића и Милице Зорић у Музеју Семберије у Бијељини са којима је, у оквиру ове изложбе, остварена сарадња.

„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“.

Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.

Све информације можете пронаћи на сајту: http://kaleidoskop.novisad2021.rs/

 

 

 

 

 

Извор: НОВИ САД 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *