ТРЕЋА НЕДЕЉА КАЛЕИДОСКОПА КУЛТУРЕ- НОВИ САД ПОСТАЈЕ ПРЕСТОНИЦА КЊИЖЕВНОСТИ

Добитници НИН-ове награде, Слободан Тишма и Александар Гаталица, као и новосадски аутор прозе и поезије Ласло Блашковић, а затим и књижевник, критичар и уредник Фрања Петриновић, младе наде домаће књижевности Маша Сеничић и Андреа Попов Милетић, али и европски признати, вишенаграђивани Дејан Тиаго Станковић, Исабел Вери, Лоран Сексик, Барби Марковић, Вероника Мурек само су неки од књижевника због којих ће Нови Сад у наредних седам дана бити синоним за европски центар књижевности.

Културне станице Свилара, Еђшег, Караван угостиће преко 20 признатих страних писаца, готово 70 домаћих писаца, преко 30 музичара и тако зауставити Нови Сад на моменат јер је време за књигу.

ИЗДВАЈАМО:

Александар Гаталица / Књижевно јутро на Најлону / Тема: Књижевност и музика

20. IX 2020 / 09:00

Недељно јутро 20. септембра публика ће провести уз несвакидашњи спој музике и књижевности, у разговору једног од најзначајнијих савремених писаца Александра Гаталице и професора Академије уметности, виолончелисте Марка Милетића, којим ће модерирати др Владимир Гвозден, професор на Одсеку за компаративну књижевност Филозофског факултета. Разговор ће бити емитован онлајн путем Фејсбук странице Калеидоскопа културе као и Јутјуб канала НовиСад 2021, али и на самој локацији, Најлон пијаци.

Ноћ књижевности – Европске књижевне звезде за домаћу публику

19. IX 2020 / 18:00 – 23:00

Јасминка Петровић (Шведска), Вероника Мурек (Пољска), Барби Марковић (Аустрија), Моника Компањикова (Словачка), Лоран Сексик (Француска), Горан Војновић (Словенија), Свен Петерс (Холандија/Белгија), Дејан Тиаго Станковић (Португалија), Изабел Вери (Валонија). Ноћ књижевности, публика ће моћи да прати онлајн, путем сајта Калеидоскопа културе, као и Јутјуб канала Нови Сад 2021.

У основи догађаја Ноћ књижевности је представљање књижевних дела писаца који живе и стварају у земљама учесницама фестивала, а која су објављена и дистрибуирана у Србији на српском језику. Ноћ књижевности одржава се у координацији Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и новосадског огранка Француског института уз подршку кластера EUNIC Србија и ЕУ инфо поинт.

Остали догађаји:

-Међународни новосадски књижевни фестивал

21-25. IX 2020.

-Булевар песникиња – Радмила Петровић и Маша Сеничић

22. IX 2020. / 19:00 / Булевар Боокс

-Око(м) књиге – Гост Ален Бешић

23. IX 2020. / 20:00 / Културна станица Еђшег

-Књишке вечери Милана Мумина

24. IX 2020. / 20:00 / Културна станица Караван

-Нови Сад у савременој књижевности – три генерације новосадских писаца

Слободан Тишма, Милан Трипковић, Маријана Чанак, Андреа Попов Милетић, Фрања Петриновић и Ласло Блашковић

25. IX 2020. / 19:00 / Културна станица Свилара

Kалеидоскоп културе је целогодишњи пројекат културе заједништва који кроз различите процесе спаја уметнике, установе културе, невладине организације, грађане и посетиоце, да би крајем лета представио просторе и програме широм града промовишући јединствену слику разноликости Новог Сада.

Сатницу и детаљне информације о програмима можете пронаћи на званичном сајту Калеидоскопа културе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *