СВЕЧАНО ОТВОРЕНА САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ,,KОНЦЕРТНА ФОТОГРАФИЈА” АУТОРА ЖЕЉКА САВИЋА

Дана, 26. маја. 2022, у Галерији Архива Војводине свечано је отворена самостална изложба фотографија  „Kонцертна фотографија”, аутора мсц Жељка Савића.

Изложбу су организовали Арс академија, Удружење новинара Војводине и Нових медија, из Новог Сада.

Проф. Др Душанка Комненић

Проф. Др Душанка Комненић, кратко се обратила присутнима, указујући на захтеван задатак који је аутор имао пред собом када се определио за жанр концертне фотографије код које је највећи изазов управо бележење доброг снимка у стално промењивим условима, обично без блица, да би се сачувала аутентична атмосфера и израз извођача…

Ликовни приказ др Душанке Комненић, који читамо у каталогу, на највернији начин осликава  опус који је јуче био пред посетиоцима изложбе:

,,Жељко Савић, мајсторски превазилази све изазове и доноси нам концертна искуства која доживљавамо баш као да смо присуствовали догађају. Ово су фотографије које једва чекамо да видимо, које нас поново воде кроз проживљене тренутке и које сликају атмосферу за све оне који нису искусили лепоту истих. […] Ово су фотографије непоновљивих, ефемерних делова секунде које су чиниле један једини такав концерт. […] Жељко Савић нас виртуозно води кроз концертну чаролију, бирајући тренутке који на врло илустративан начин показују тон и емоцију догађаја. Важна карактеристика Жељкових концертних фотографија је да овде није реч само о бележењу фигурације, већ и о присуству апстрактне категорије коју препознајемо као атмосферу или емоцију. Због тога серију Жељкових фотографија посматрамо изнад оквира документарности, те их сврставамо у својеврстан уметнички израз. Гледајући фотографије које нам Жељко представља, чујемо и музику. То је крајњи циљ који фотограф и гледалац очекују од концертне фотографије. Жељко Савић нам доноси ово искуство у изобиљу.”

Савић са пријатељима из Черевића, после отварања изложбе

Бројним посетиоцима и колегама срдачно се обратио  и сам аутор. мсц Жељко Савић се захвалио Архиву Војводине, присутним колегиницама и колегама на отварању и публици, којој приближио је начин рада ове поставке.

др Биљана Ђоровић и мсц Жељко Савић, аутор изложбе

Догађај је у уводном делу својим наступом музички употпунио Јовица Панић-Јоле, академски сликар и мултимедијални уметник.

Јовица Панић-Јоле

Можете погледати ТВ прилог – са ове изложбе, који је приредила ТВ арс Медија.

Реализацију изложбе поред организатора, помогли су: Архив Војводине, ЛОГОС ЦЕНТАР МОСТАР, производња  сока „Ginger“ Нови Сад, Фирма Перла из Жабља, BlackLion Cafee из Черевића.

Након отварања изложбе, уследило је уручење годишњих новинарских признања истакнутим новинарима и медијским радницима од стране Удружења новинара Војводине и Нових медија.

Извор: ТВ Арс Медија

Фото.: Немања Вуковић, Немања Никша.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *