СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ КОЛЕКЦИЈА КАО ОГЛЕДАЛО

Модернизам у делима из Галерије Матице српске

у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“ Чачак

2. фебруар – 22. март 2023. године

Након Љубљане, Београда и Бања Луке, Галерија Матице српске и Уметничка галерија „Надежда Петровић“ представљају чачанској публици изложбу Колекција као огледало. Модернизам у делима из Галерије Матице српске. Изложба представља 79 уметничких дела ‒ 72 слике и 7 скулптура, и свеобухватно илуструје српску ликовну уметност, њене узоре, опредељења и домете од последњих деценија 19. века до средине 20. века. У току протекле две године ову репрезентативну изложбу посетило је преко 60.000 посетилаца. Изложба се реализује као уводни програм у оквиру пројекта Чачак – Национална престоница културе 2023. године.

На свечаном отварању у четвртак 2. фебруара у 18.00 сати публици су се обратили Бранко Ћаловић, директор Уметничке галерије „Надежда Петровић“, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и ауторка изложбе, док је изложбу свечано отворио Милун Тодоровић, градоначелник Града Чачка.

Бранко Ћаловић изјавио је да: „Уметничка галерија ‘Надежда Петровић’ оваквом изложбом која представља импозантан број дела која рефлектују изузетно богатство националне културе која се чува у овој установи (Галерији Матице српске) на првом месту остварује ону образовну улогу уметности за коју се залагала Надежда Петровић када је писала да уметник мора бити учитељ, не само свог, него свих времена, и не само свог народа, него свих народа.“ Др Тијана Палковљевић Бугарски додала је: „Велика је ствар бити национална престоница културе и ми из Новог Сада то знамо јер смо били први град у Србији који је био европска престоница културе. То наше искуство желели смо да поделимо и са вама и да један сегмент наше колекције, део који сматрамо огледалом наших вредности донесемо управо у Чачак, у националну престоницу и покажемо сво богатство, сву разноликост, сву лепоту наше националне уметности“, док је Милун Тодоровић свечано отворио изложбу речима: „Ми смо учинили да Чачак буде оно што је некада био у време Надежде Петровић и њених савременика и наравно да није случајно да данас баш овде у њеном дому почињемо са њом и њеним савременицима који су обележили епоху: Паја Јовановић, Милан Коњовић, Урош Предић, Лубарда. У том друштву је наша Надежда рођена пре 150 година у нашем граду и дала огроман допринос и због тога с поносом почињемо управо овде на овом месту, иако је официјално 21. март датум отварања престонице културе.“

У току протекле две године ова репрезентативна изложба гостовала је у Народној галерији Словеније у Љубљани (2020) где је у време пандемије посетило преко 5.000 посетилаца, као и у Галерији Српске академије науке и уметности (САНУ) у Београду (2021/2022), где ју је посетило око 50.000 посетилаца, а потом и у Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци (2022) где је изложбу видело 13.700 посетилаца.

Изложба представља најистакнутије и најзначајније уметнике српске ликовне сцене попут Уроша Предића, Паје Јовановића, Стеве Алексића, Ивана Табаковића, Надежде Петровић, Петра Добровића, Саве Шумановића, Милана Коњовића, Петра Лубарде и других. Међутим, изложена су и дела јавности мање познатих сликара који су својом делатношћу оставили траг у историји српске уметности, али и колекцији Галерије Матице српске.

Кроз дела 38 аутора приказан је пут од реалистичких опредељења насталих под утицајем уметничких академија у Бечу и Минхену до окретања ка модернизмима 20. века услед одласка наших уметника на школовање и њихових боравака у Прагу, Будимпешти и коначно Паризу као центру уметничких идеја 20. века.  Ова изложба указује на развојни пут српске ликовне уметности од идеја реализма, импресионизма и симболизма до актуелних експресионистичких и интимистичких израза исказаних кроз религиозне и историјске композиције, али и теме портрета, пејзажа, акта и ентеријера.

Изложбу и пратећи каталог је ауторски реализовала др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерија Матице српске у сарадњи са стручним сарадницама Јеленом Огњановић и Александром Человски, као и тимом конзерватора Галерије Матице српске – Данилом Вуксановићем, Дарком Деспотовићем, Луком Кулићем и Урошем Мирићем, и тимом Уметничке галерије „Надежда Петровић“. Координаторка изложбе у Уметничкој галерији ,,Надежда Петровић“ је виша кустоскиња Марија Радисавчевић.

Изложбу су омогућили Министарство културе и информисања Републике Србије и Град Чачак.

Извор: Галерија Матице српске

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *