STAVOVI I FORME 02: MIŠLJENJE KAO FORMA UMETNOSTI

Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

Otvaranje izložbe: 10.11. 2023. U 19 h

Trajanje izložbe: 10.11- 29.12.2023.

Kustosi: Miroslav Karić i Nebojša Milenković

Na otvaranju izložbe biće izvedeni performansi Isidore Branković “Vidiš li se između usana”, Danila Bursaća “Marsel, ne mogu više” i Mateje Markovića “Penjanje u MSUV”.

Uzimajući za polazište neke od teza čuvene, istorijske izložbe “Živiš u svojoj glavi: Kada stavovi postanu forme” (Live in Your Head – When Attitudes Become Form) Haralda Zemana iz 1969, svakako najslavnije izložbe umetnosti kakvu danas poznajemo, izložba Stavovi i forme

kustoski je projekat kog su 2022. inicirali Nebojša Milenković i Miroslav Karić sambicijom da odgovore na pitanje/dilemu jesu li, i u kojoj meri, iskustva novih umetničkih praksi 1960-ih i 1970-ih prisutna (primenjiva) u shvatanju umetnosti autora mlađe generacije (starosti do 30 godina).

Nebojša Milenković
Miroslav Karić

U kustoskoj selekciji Karića i Milenkovića, umetnici zastupljeni na drugom izdanju Stavova i formi koja se u petak 10. novembra (19 časova) otvara u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine su: Tijana Borbelj, Isidora Branković, Danilo Bursać, Darija Dragojlović, Aleksa Jovanović, Jana Jovašević, Sonja Lundin, Mateja Marković, Mirjana Milovanović, Jelena Vojvodić i Vanja Žunić.

Ovogodišnja postavka nosi podnaslov Mišljenje kao forma umetnosti, i referiše na stav Slavka Matkovića, osnivača subotičke neoavangardne grupe Bosch+Bosch (1969 – 1976), po kom je mišljenje umetnosti važnije od samog stvaranja, odnosno neposredne realizacije umetničkog rada. Umesto puke prezentacije, postavkom i pratećim događajima – pre svega javnim intervjuima s odabranim umetnicama/umetnicima – kustosi nameravaju da kreiraju izložbu-događaj, svojevrsnu platformu razmene mišljenja i energija gde, u krajnjem ishodu, sama izložba funkcioniše kao autonoman umetnički entitet (čijim sastavnim elementima postaju vreme, okolnosti, vrednosti, zakinuća, iskoraci, granice)…

Namera kustosa i autore izložbe je da ona postane tradicionalna tako što bi se naizmenično održavala u produkciji MSU Beograd odnosno MSUV u Novom Sadu. Sledeće, treće izdanje, izložbe planira se za 2025. godinu u MSU Beograd.

Podsećamo da su na Stavovima i formama 01 u MSUB izlagali: Pavle Banović, Milica Bilanović, Viktor Cvejić, Katarin.a Jovanović Alfa, Luka Ličina, Nemanja Milenković, Tijana Petrović, Konstantinos Patelis Milićević i Adrien Ujhazi.

Izvor: Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Foto: Nebojša Babić, Marija Strajnić

Administrator: DNM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *