СТАРА ДОБРА ПИСАЋА МАШИНА – МУЗЕЈ ГРАДА НОВОГ САДА

У Музеју града Новог Сада  у току је изложба „Стара добра писаћа машина“, аутори изложбе су: Дивна Гачић, археолог,  музејски саветник, и Маријана Раткелић Лазић, кустос музеја.

Музеј града Новог Сада представља јавности одабране писаће машине из богате и вредне колекције од преко 500 примерака, господина Ендреа Халаса, као и неколико јединствених примерака из збирке Музеја града Новог Сада.  Изложба ће трајати до 24. октобра 2017. године.

На фотографији су  Дивна Гачић лево,   Ендре Халас десно.

Машине су различитих произвођача и модела, почев од најстарих с краја 19. века, па све до оних произведених у некадашњој Југославији из друге половине 20. века.

Посетиоци ове изложбе моћи ће на једном месту да погледају преко 40 писаћих машина марке: Remington, Smith Premier, L.C. Smith, Dactyle, Adler, Mignon, Underwood, Hammond, Mercedes… као и марке произведене на подручју бивше Југославије: Sava, Unis, Biser… али и да сазнају како је текао развој и усавршавање писаћих машина, ко су били први конструктори, ко је све од познатих личности користио прве писаће машине, како су се оне мењале кроз историју и које је доба златно доба развоја писаћих машина.

Њихове непролазне вредности, осим музеја и антикварница, данас углавном препознају појединци – љубитељи старина и без обзира што њихове масовне производње одавно нема и што живимо у време незаустављивог технолошког развоја, „стара добра писаћа машина“ поново добија све више на значају, а овом изложбом музеј жели  то и да потврди.

Можете погледати ТВ прилог са отварањa изложбе, које је било у четвртак, 24. августа у 19.00 часова у просторијама Музеја града Новог Сада на Петроварадинској тврђави.

Додатне информације http://www.museumns.rs/

 

ТВ прилог и фотографије:   Жељко Савић

Извор: ТВ Арс Медија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *