ШТА СЕ СПРЕМА ЗА ДОЧЕК У НОВОМ САДУ?

Две Нове године. Два календара. Два писма. Два концепта. Нови Сад поново повезује два рачунања времена, подиже капацитете креативне индустрије и слави јединство различитости будуће Европске престонице културе у оквиру Дочека 2020. и 7528. године. Спајање визуелне уметности и музике, као универзалних језика које сви разумемо, издваја Дочек, а самим тим и Нови Сад као град који ће Новосађанима и гостима града пружити јединствен аудио-визуелни доживљај, како 31. децембра, тако и 13. јануара.

Посебан визуелни идентитет и дизајн пружиће ново искуство уживања на концертима домаћих, регионалних и светских звезда, најразличитијих жанрова – Бајага и инструктори са квартетом и хором, Артан Лили, Махмут Орхан, Лет 3, Иркутска филхармонија са солистима, Божо Врећо и Камерата Академика, опера за децу „У цара Тројана козије уши“, ТАПАН Лајве Акт,Лоллобригида, Елементал, Краљ Чачка, Дадо Топић & Тајм Афтер Тиме, Горан Трајкоски, Нолах Лајве, Дејан Петровић са оркестром, Свемирко, Биљана Крстић и Бистрик оркестар, престава трупе Тело као инструмент, КабареБре, Лету штуке, Алитор, Љубичице, Кинга Глик, Дуц ин Алтум и други.

Студенти Сценске архитектуре, технике и дизајна са Факултета техничких наука, као и Нових ликовних медија Академије уметности заједно са визуелним уметницима – Родриго Гузман Казарес, ТКВ и другима претвориће Дочек 2020. и 7528. у узбудљиво путовање кроз град на чак 50 локација. Спајајући различите просторе, програме и извођаче кроз визуелне ефекте, Нови Сад иде у корак са светским трендовима, наводи уметничка директорка Дочека, Милица Стојшић, архитектица и дизајнерка светла.

„Признати уметници из земље и иностранства ће у области видео мапирања, анимације, инсталације и друге форме визуелне уметности и нових медија бити укључени у креативни концепт Дочека. Музички програм своју другу половину проналази кроз интервенције у домену уметничког програма. Желимо да уместо концерата, посетиоцима понудимо догађаје, у пуном смислу те речи“, наводи Стојшић.

Дочек у Новом Саду, граду који је све ближи години титуле Европске престонице културе, комбинује високу културу и чини је доступнијом широј публици, са популарном, коју настоји да представи на квалитетан начин, не само Новосађанима, него и туристима, чиме се шаље позитивна слика о Новом Саду.

„Поносан сам на чињеницу да смо успели да испромовишемо Дочек на посебан начин. Ово је много више од једне манифестације, овде постоји концепција, прича, порука и ту причу ће Нови Сад наставити да чува, да негује и да унапређује“ рекао је градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

Сви догађаји у оквиру Дочека 2020. биће бесплатни, у центру града, на отвореном и трајаће током читавог дана, док ће Дочек 7528. бити у затвореним просторима, широм града, у вечерњим сатима. Улазнице по промотивним ценама су у продаји до 23. децембра и могу се пронаћи на продајним местима Гигс Тикс-а и на сајту: http://gigstix.com/.

Све информације о извођачима, сатници, локацијама, продаји улазница, као и сервисне информације важне за сам дан оба Дочека биће на сајту http://www.docek.ns2021.rs/.

 

 

 

 

 

Извор и фото.: НОВИ САД 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *