SRPSKO NARODNO POZORIŠTE – PRVI KONCERT NA OTVORENOM

– Dobrodošli u Srpsko narodno pozorište. Kako vi ne možete kod nas, mi smo odlučili da dođemo vama. Molimo vas da isključite vaše mobilne telefone i samo ovoga puta, suprotno svim pravilima pozorišta, uzmite piće i grickalice. Koncert počinje u 19 časova. Čekamo vas na balkonu.

Tim pozdravom, tačno u 19.00 časova počeo je prvi od četiri mini koncerta Opere Srpskog narodnog pozorišta u novosadskom naselju Podbara. Stanari okolnih zgrada sa prozora ili balkona posmatrali su, tapšali, čak i pevali u nekim momentima dok su se nizale numere – od Mocartove Male noćne muzike, preko Habanere iz Karmen u izvođenju sjajne prvakinje Srpskog narodnog pozorišta Jelene Končar sve do popularne Bella ciao kojom su stanari vratili muzičare na bis.

– Muzika mora da nastavi da živi, uprkos distance i merama predostrožnosti. Iskreni aplauz, tako jednostavan način oslobađanja emocija, treba da nas podseti koliko je moćna umetnost. Mi nismo lekari koji mogu da pomognu da se virus porazi, ali sam uveren da sada, više nego ikada, treba ponovo da otkrijemo oliko su zdrave i lepe emocije koje nas navode da se nadamo da ćemo se uskoro vratiti normalnom životu – kaže italijanski dirigent, maestro Solinas.

Ono što nam je ovaj period pokazao jeste da će umetnost naći način, bilo da je reč o online projekcijama, koncertima ili snimcima „od kuće“. Izvesno je sasvim da ćemo i u periodu pred nama morati da pronađemo nove metode da pozorište „donesemo“ publici.

Na tragu toga, Opera Srpskog narodnog pozorišta organizuje seriju mini koncerata u različitim delovima Novog Sada i to tokom policijskog časa za prvomajske praznike.

„Mi ovo znamo da radimo. I verujemo da nam posao ne staje samo zato što pozorišta zatvorena. Stoga je ovo prvi koncert u niżu sa ciljem da dodjemo na adrese naše publikę i ovim putem iskažemo zahvalnost za sve one koji rade tokom epidemie da bismo mi ostali bili bezbedni,“ objašnjava direktor opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Osam članova orkestra i dvoje solista, uz dirigenta iz Italije tokom vikenda izvešće polusatne koncerte na više lokacija u gradu uz program popularne operske klasike i neizostavnu numeru Bella ciao.

 

Izvor: SNP

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *