СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ ДОМАЋИН КЊИГЕ И ИЗЛОЖБЕ О САВИ ВЛАДИСЛАВИЋУ

У уторак, 18. октобра 2022. са почетком од 19 сати уз подршку Општине Сремски Карловци уприличена је изложба „Дипломата Петра I Великог Сава Владиславић Рагузински”. На близу 40 паноа приказане су познате и мање познате чињенице из живота и рада Саве Владиславића, „најмоћнијег Србина након Цара Душана“. Изложба се може погледати до 3. новембра 2022. у Карловачкој уметничкој радионици, Трг Бранка Радичевића 7/2 у Сремским Карловцима.

Уједно је представљен роман „Дурбин грофа Саве Владиславића” аутора Велимира Ивановића.

Додељене су плакете са ликом Саве Владиславића заслужним појединцима и институцијама међу којима су Општина Сремски Карловци, владика сремски г. Василије, историчар и директор Архива Сремски Карловци др Жарко Димић, уметник Ђорђе Лазић Ћапша, легендарни Гачанин Марко Милошевић и други.

Бројну публику поздравио је мр Мирко Димић, директор Културног центра „Карловачка уметничка радионица” цитиравши Јована Дучића који је о Владиславићу написао „Овом књигом враћам српскоме народу и завичајној Херцеговини њиховог племенитог сина Саву Владиславића, првог православног Србина, који је после нестанка српских краљева и царева и деспота, као туђи поклисар у мисијама по страним државама, представљао нашу урођену расну обдареност и далековидост. И не само то. Сава Владиславић је постигао у историји Русије веома угледно место и био је умешан у све важне догађаје руског царства.“

Александар Стојкечић, историчар, председник Општине Сремски Карловци говорио је о везама Сремских Карловаца и царске Русије нагласивши дуг историјски контекст те да на овај начин уједно негујемо сећање и подстичемо младе генерације да и убудуће доприносе у складу са својим могућностима.

Бранко Вукомановић, коаутор изложбе, уједно и потомак Саве Владиславића Рагузинског напоменуо је да је Владиславић рођен (по старом календару) управо на Св. Саву српског у селу Јасеник крај Гацка. Крстио га је владика Василије, сада Острошки и Тврдошки. Хтео је Владиславић да буде сахрањен у манастиру Савина крај Херцег Новог али га је по Божјој промисли пригрлио Св. Александар Невски у Благовештењској цркви у Санкт Петербургу, где је сахрањен по свим царским почастима. Основао је Сава град Троицкосавск (сада Кјахта) и подигао у њему храм а Сремски Карловци су место где је Рагузинском подигнут први споменик.

Присутнима се обратио виши саветник Руског центра за науку и културу др Георгиј Енгелхардт нагласивши је да је руски цар гледао способности особа којима је давао поверење, гроф Сава је своје способности доказао. Иако је учинио много за своју нову отаџбину, до краја је остао веран своме завичају, да је бринуо о српским светињама, развоју руско-српских културних и образовних веза.

Изложбу, која је за годину дана обишла чак четири земље, отворила је Гордана Милосављевић, сестра пок. Владимира Давидовића који се свим срцем трудио да Саву Владиславића изнесе на светлост дана извуку драгуљи и светли ликови наше прошлости.

Текст: В. Раонић;

Фото: Ж. Савић;

Извор: ТВ Арс Медија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *