СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ И НАРОДНОГ МУЗЕЈА У БЕОГРАДУ

Галерија Матице српске и Народни музеј у Београду потписали су Споразум о заједничкој реализацији изложбе о српском симболизму „С оне стране стварности” (2021/2022) која ће бити приређена у оквиру програма „Нови Сад ‒ Европска престоница културе”. У години када ће Нови Сад понети ову престижну титулу изложбом у Галерији Матице српске представиће се српско сликарство симболизма које је настајало под утицајем европског културног модела и уједно продубити сагледавање властитог културног наслеђа као значајног исходишта стваралачких подстицаја. Рад на овом пројекту наставак је успешне вишедеценијске сарадње две најстарије и најважније националне музејске установе на представљању и промовисању српске уметности и културе. 

Пројекат, који подразумева изложбу, пратећи каталог и монографску студију зборничког типа на српском и енглеском језику, замишљен је као мултидисциплинарни научни осврт на идејне и типолошке основе српског симболизма XIX века, са указивањем на његову европску димензију. Академске поуке и вибрантна културна и интелектуална клима Француске и земаља Централне Европе на чијим уметничким академијама су се углавном школовали српски сликари, условили су симболистички опус српских уметника (Ђорђе Крстић, Надежда Петровић, Стеван Алексић, Пашко Вучетић, Леон Којен и др). Њиховим деловањем остварен је стваралачки пренос тема и идеја европског симболизма у оквире српске ликовне културе, која је свој национални израз уметнула у представе засноване на јединственом канону симболистичке ликовне поетике.

У жељи да обезбедимо свеобухватну анализу и представимо универзални језик симболизма, као и да укажемо на специфичне вредности српског симболизма краја XIX и почетка XX века али и на његов европски контекст, на изложби ће бити паралелно представљена дела српског и европског симболизма. 

Овај пројекат од националног и међународног значаја реализоваће се средствима Министарства културе и информисања Републике Србије и Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *