СПОЈ САВРЕМЕНИХ ТЕХНОЛОГИЈА И УМЕТНОСТИ НА ОТВАРАЊУ КАЛЕИДОСКОПА КУЛТУРЕ

Спој савремених технологија и уметности обележиће отварање Калеидоскопа културе у новосадском Креативном дистрикту, а најбољи пример за то биће гостујући програм конференције ЦГА (Computer Graphics & Arts Conference), која годинама уназад окупља професионалце из области компјутерске графике. Учествовање на Калеидоскопу културе за конференцију ће представљати прво измештање ван Београда и ово ће бити јединствена прилика да се у фокус стави снажна ЦГА заједница у Новом Саду.

У четири дана отварања, од 2. до 5. септембра, дигитални уметници, ствараоци видео-игара, аниматори, професионалци из филмске индустрије виртуелне реалности као и представници академске заједнице представиће се посетиоцима Калеидоскопа културе под крилатицом Enter The MetaClub у Фабрици (улаз 2) у Креативном дистрикту. Фокус новосадског издања ЦГА конференције биће на програму ЦГАртс, за који је била задужена уметничка саветница, вишеструко награђивана кустоскиња др Маја Ћирић, коју је, између осталог, лондонска галерија Saatchi уврстила у 100 најбољих кустоса на свету.

ЦГАртс за тему ће узети превођење метасветова и дигиталних простора, које ће креирати интернационални уметници Тања Вујиновић и Андреас Ванерштет. Медијска уметница Тања Вујиновић, чији радови су стигли до Музеја Савремене уметности у Стразбуру, Kunst Plast Музеја у Дизелдорфу и Галерије Cornerhouse у Манчестеру, на Калеидоскопу културе представиће свој дигитални рад Club 4, који ће контекстуализовати историју простора Креативног дистрикта на Великом Лиману у коме се поставка и програм дешавају са метасветовима, које уметници и професионална публика својим радом свакодневно стварају. Уметничка пракса Тање Вујиновић, са којом је јавност имала прилику да се упозна на Интернационалном симпозијуму електронске уметности, на Националном павиљону једне од најважнијих европских институција за нове медије, Арс Електоника, као и на Kinetica Art Fairу Лондону, усмерена је на креирање виртуелних светова, кроз алате који су добро познати индустрији филма и видео игара.

Уз Тању Вујиновић, у оквиру ЦГАртс програма, публика ће се упознати и са шведским уметником Андреасом Ванерштетом, који већ 14 година производи радове за познате брендове као што су Google, Omega, Swarovski, Adidas,Dropboxи многе друге и чија естетика 3Д скулпторских радова савршено спаја традиционалне уметности и нове технологије, са елементима анимације које у изложбеном простору остављају хипнотишући утисак на посматрача. У кохезији са окружењем које стварају, радови Тање Вујиновић ће на врло егзактан начин оживети тему метасвета у простору који ће поред изложбеног, послужити и као простор окупљања свих чиниоца екосистема. Такође, представљаће место сусрета мултидисциплинарне креативне заједнице намењене уметницима, студентима, кроз повезивање са ЦГА заједницом која осваја нове просторе дигиталног стваралаштва.

Комплетан ЦГА програм подељен је у четири тематске целине: CGAcademy, CGArts на коме је овога пута фокус, CGAlliance и CGAfterHours, па ће тако део пратећег програма бити посвећен популарном софтверу за развој интерактивног дигиталног садржаја Unreal Engine.

Циљ сарадње оснивача ЦГА конференције, Crater Training Centra, Српске филмске асоцијације и портала VFX Србија и Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” представља креирање континуиране сарадње и чврсто повезане заједнице уметника, технологије, аудио-визуелне индустрије у свим њеним облицима и наративима, као и покретање активне комуникације са општом јавности кроз уметничке изразе, под заставом ЦГА и Калеидоскопа културе.

Четири дана свечаног отварања у Креативном дистрикту, на простору Великог Лимана, представљаће увертиру у пет недеља Калеидоскопа културе, од 2. септембра до 8. октобра. Кроз пет уметности – архитектуру, књижевност, визуелну, примењену и извођачку, програми ће бити одржавани широм Новог Сада, пружајући посетиоцима прилику да изаберу и створе сопствени калеидоскоп културе.

На отварању Калеидоскопа културе новосадској публици биће представљен национални павиљон једне од најважнијих европских институција за нове медије, Арс Електронике из Линца, на којем ће излагати представници новосадске Академије уметности. Из Аустрије долазе и представници галерије из Ст. Полтена, док ће публика имати прилике да ужива и у изложби о наслеђу Великог Лимана, Филмском фестивалу „Обнова”, представама у оквиру ИНФАНТ-а и бројним другим садржајима, који ће бити најављени у наредним недељама.

Извор: Нови Сад- Европска престоница културе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *