SERBIA FASHION WЕЕК ОД 24. ДО 29. АПРИЛА

Интернационални фестивал моде и дизајна, Serbia Fashion Wеек биће одржан од 24. до 29. априла у Новом Саду. Serbia Fashion Wеек представља највећи модни фестивал на нашим просторима који бележи најекспанзивнији раст посетилаца и учесника у Европи. Априлско издање Националне недеље моде представиће дизајнере из 20 различитих држава света, али и бројне додатне програме који доприносе едукацији посетилаца о моди као уметности. Уз главни, ревијални програм који ће бити одржан у Конгресном центру Мастер Новосадског сајма, Serbia Fashion Wеек организује и едукативне конференције и семинаре, такмичење младих талената, као и Show Room.

Serbia Fashion Wеек приредиће отварање Недеље моде какво до сада нисмо имали прилике да видимо у Србији! Главним шеталиштем новосадске Змај Јовине улице продефиловаће више од 250 манекена обучених у моделе 30 европских дизајнера. Спектакуларно отварање Serbia Fashion Wеек -а увеличаће и наступ Симфонијског оркестра НS2021, наступ наше представнице на предстојећој Евровизији, Тијане Богићевић, као и величанствен наступ Драгољуба Ђуричића са бубњарима. Отварање које ће бити уприличено за све Новосађане и бројне иностране посетиоце, улепшаће својим моделима нека од најзначајнијих светских модних имена као што су Agatha Ruiz de la Prada из Шпаније, Eymeric Francois из Француске, Arrey Kono из Немачке, Romero Bryan, дизајнер који облачи Beyonce, Kate Moss и друге, као и бројни дизајнери из Србије и региона.

Након отварања, од 25. до 29. априла ревије иностраних и домаћих дизајнера биће одржаване у Конгресном центру Мастер Новосадског сајма, када ће посетиоци уживати у новим колекцијама дизајнера из Србије, Француске, Италије, Холандије, Немачке, Грчке, Русије, Румуније, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Посетиоце очекује велики број ревија светски познатих модних креатора као што су Elena Rudermel, вишеструка добитница Гранд Прикс-а и значајних награда великих модних такмичења у Русији, Ludovic Winterstan, француски дизајнер Високе моде, Erik Rosete из Америке, Carmichael Byfield, један од најтраженијих холандских дизајнера, Marjorie Fernandes и Dair из Холандије, Миро Мишљен из Шпаније, Lui by Luiza из Румуније, Aidar Khan из Казакстана, Marios Karavasilis из Грчке, Звонко Марковић, Младен Миливојевић Барон, Марија Шабић, Василије Ковачев, Данијела Божић, Бошко Јаковљевић, Сузана Перић, Лепа цоутуре, сестре Поповић, Ана Васиљевић, Ивана Николић Станковић, Penna couture, Александар Гаврић, Lagami, Equi и Маја Марукић из Србије, Милан Сенић из Босне и Херцеговине и Милена Ђурђић, Дејана Лукић – Мадам Маyа и Маја Тошковић из Црне Горе.

Serbia Fashion Wеек и Национална комора за моду Србије и ове године покреће националну платформу за препознавање и подршку младих дизајнера, Fashion Talent Design Competition FTDC i European Fashion Talent Design Competition – EFTDC..Циљ овог такмичења је да се младим дизајнерима пружи могућност остваривања и развитка међународне каријере у модној индустрији. Пријављени кадидати су студенти модног дизајна и других креативних смерова, али и млади дизајнери до 30 година старости. Такмичаре који освоје прва три места очекују изузетне награде, које ће им омогућити пробијање на модно тржиште и препознатљивост. Победника националног такмичења FTDC очекује бесплатно представљање колекције на највећем светском модном фестивалу младих талената „ FASHIONCLASH фестивал“ у Холандији 2017. године, едиторијал у француском модном магазину “Le Fashion Post”, едиторијал у италијанском модном магазину “The Secret Code Of Fashion” и многе друге, док је награда коју прима победник европског такмичења бесплатно представљање колекције током наредног издања Serbia Fashion Wеек-а.
У оквиру фестивала Национална комора за моду Србије организује и бесплатне семинаре и конференције са темама из света моде и модне индустрије. 25. априла у 13 часова, имаћемо прилику да послушамо семинар о новој теми – Наслеђе о моди који ће одржати Тијана Палковљевић Бугарски у Спомен збирци Павла Бељанском, док ће истог дана, председница Serbia Fashion Wеек-а, Светлана Хорват одржати предавање о значају и добробити Show Room-а у 17 часова у Мастер хали. 26. априла у 13.30 часова очекује се семинар Barbare Locatelli у Мастер хали Новосадског Сајма, једне од најуспешнијих модних саветника која се већ 20 година бави овим послом и која сарађује Robertom Cavallijem и Michael Korsom, док данас пословне савете од ње траже највећа модна имена попут Christophe Lemaire-a, Trussardi-ja, Krizia, Roberto Capucci-ja и других. Тема семинара односи се на време дигиталне револуције које је променило модни бизнис модел, те како се у истом снаћи и пратити технологију. Присутне очекује и предавање о односима с јавношћу и комуникацијама од Ванесе А. Ериксон из престижног The Globe-a, као и велике модне стручњаке о модном блогингу, модној фотографији и другим областима, а ђацима и студентима ће представници Nemestic студија и Style.rs причати о факултетима и школама везаним за дизајн и моду који су доступни широм света. Током овог предавања студенти ће се упознати са студијским програмима, начином студирања, студентским животом и другим студентским искуствима на Иституто Марангони – у Милану, Фиренци, Паризу, Лондону, и Шангају, IFA Paris International Fashion Academy – у Паризу, Истанбулу и Шангају, Domus Academy – у Милану, Nuova Accademia di Belle Arti NABA – у Милану, Istituto Europeo di Design IED – у Италији, Шпанији и Бразилу , Macromedia University of Applied Sciences – у Немачкој и другим.

 

Извор: Serbia Fashion Wеек

Фотографије: Serbia Fashion Wеек

Ажурирао: М.О.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.