ŠEKSPIR FESTIVAL PONOVO U IGRI: ZAVRŠENO „PRVO POLUVREME“

Uz ovacije i neskriveno oduševljenje publike, spuštena je „zavesa“ na prvi deo osmog međunarodnog Šekspir festivala koji se od ove godine održava u julu i oktobru. Za autentično pozorište pod vedrim nebom u vili „Stanković“ od 2. do 4. jula, tradicionalno se tražila „karta više“.
Kapije „teatra“ u Čortanovcima simbolično je zatvorila predstava „Moj Šekspir“ prema konceptu Nikite Milivojevića, specifični talk show, prilikom kojeg su svojim interpretacijama Šekspira publiku oduševili glumci Anita Mančić, Vojislav Brajović, Svetozar Cvetković, Boris Isaković, Dragan Mićanović, Teodora Marčeta i kostimograf Marina Medenica, maestralno predstavljajući najvećeg dramskog pisca kroz lična pozorišna iskustva.
Ovogodišnji Šekspir festival, koji se od početka održava uz podršku UNIQA osiguranja, otvorio je francuski teatar Des Lumières et des Ombres predstavom „Tragedija Hamleta“, a publika je sledeće večeri imala priliku da vidi i Narodni teatar Bitolj koji je izveo „History of Motherfuckers- Koriolan” u režiji
Andraša Urbana. U pratećem programu, prikazane su filmske adaptacije Šekspirovih dela „Koriolan“ i „Bura“.
Uniqa i Šekspir festival su osmi put ‘Ponovo u igri’ i – pobeđuju! Šekspir, ove godine obučen u fudbalski dres, dao je tri sjajna gola u prvom poluvremenu. U pozorištu ne postoji lepša slika od prepunog gledališta na početku predstave i snažnog aplauza na kraju.
Upravo to se dešavalo svake večeri na ovogodišnjem Šekspir festivalu. U takvim situacijama obično se kaže: Tim koji pobeđuje ne treba menjati!” utisak je direktora i osnivača Šekspir festival Nikite Milivojevića.
U „drugom poluvremenu“ VIII Šekspir festivala na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, 16. oktobra, biće izvedena čuvena predstava „Magbet” teatra Sardegna Teatro / Compagnia Teatropersona iz Italije. Predstava koju je režirao Alesandro Sera dobila je najznačaniju italijansku nagradu u oblasti izvođačkih umetnosti, svojevrsnog Oskara italijanskog teatra – The Premio Ubu Award 2017.
„Moćno fizičko pozorište koje je osmislio i režirao Alesandro Sera donelo mu je međunarodnu reputaciju. Upečatljivim utiskom karnevalskih zvukova Sardinije, ritmova, maski, reditelj kombinuje elizabetansku i sardinsku tradiciju i stvara snažnu predstavu koja Šekspira pretvara u ritual, lokalni jezik, ritam. ‘Magbet’ je trenutno izvanredan međunarodni festivalski hit – od 2017. godine predstava je gostovala širom sveta (Barbikan centar London, Hong Kong festival, Sibiu festival, Platonov festival Rusija, Festval svetskog kazališta Zagreb…)”, navode organizatori Šekspir festivala.

Podsetimo, osnivanje međunarodnog Šekpir festivala u Srbiji inicirao reditelj Nikita Milivojević nakon premijere svoje predstave „Henri VI” u čuvenom londonskom Glob teatru 2012. godine sa željom da publici kroz predstave na otvorenom, baš kao u Šekspirovo vreme, približi lik i opus najvećeg dramskog stvaraoca.
Šekspir festival od osnivanja podržavaju UNIQA osiguranje, Vlada AP Vojvodine, Opština Inđija, Ministarstvo kulture i Grad Novi Sad.
Evropska mreža festivala uvrstila je Šekspir festival 2019. godine na listu najznačajnijih festivala Starog kontinenta.
Izvor: Srpsko narodno pozorište
Foto: Jelena Ivanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *