СЕКРЕТАР РАДОЈЕВИЋ И МИНИСТАР НЕДИМОВИЋ ОБИШЛИ ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ У СУСЕКУ И БЕГЕЧУ

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић је данас, заједно са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Браниславом Недимовићем, обишао пољопривредно газдинство породице Бегојевић у Сусеку, у општини Беочин.
Након ове посете, обилазак пољопривредника у Jужнобачком округу, настављен је састанком са пољопривредницима у Бегечу. Породица Бегојевић која, у оквиру свог газдинства, поседује 50 грла крава музара, бави се узгојем свиња и оваца и  обрађује  око 200 хектара земље,  пример је пољопривредног домаћинства које постиже изузетне резултате. Данашња посета пољопривредницима у Покрајини, према речима покрајинског секретар за пољопривреду др Вука Радојевића, била је још једна прилика да се упознају са покрајинским мерама за пољопривреду.
„Захвалан сам и министру Недимовићу, који заједно с нама обилази регистрована пољопривредна газдинства широм Војводине. Оваква газдинства су прави пример добре праксе, где поред ратарске имамо и озбиљну говедарску, свињарску и овчарску производњу. Порука је да на овакав начин једно газдинство може да опстане и да избори своје место на тржишту и обезбеди егзистенцију за све своје чланове“, рекао је Радојевић.
Он је подсетио да ресорни секретаријат има значајан износ финансијских средстава намењен за субвенционисање регистрованих пољопривредних газдинстава,  и нагласио да никада није било више новца за ову намену у аграрном буџету Војводине.

Др Радојевић је указао и на повољности стартап програма за младе пољопривреднике и позвао  их да конкуришу. Како је Радојевић навео, за младе пољопривреднике ниво субвенција, у односу на укупну инвестицију,  износио би до 90 одсто. Овакве субвенције су одличне да подстакну почетнике у њиховом агробизнису, с циљем и да млади остану на селу и створе услове за добар живот.

Радојевић је указао и на чињеницу да баш у Бегечу постоји прави пример добре праксе, где је означено географско порекло „бегечка шаргарепа“, уз пуну подршку Града Новог Сада и Покрајинског секретаријата за пољопривреду. То је, како је покрајински секретар нагласио, истовремено и добар пример удруживања  индивидуалних произвођача – у земљорадничку задругу –„Бегечки повртари“, која јесте носилац интелектуалне својине и модел који треба и остали да примене. Др Радојевић је истакао да је ово модел адекватне подршке од стране свих чинилаца на државном нивоу, у циљу повећања конкурентности и интензивности пољопривредне производње.
Поводом састанка са пољопривредницима у Бегечу, министар Недимовић осврнуо се на шире потреба, које су у овом бачком месту исказали на плану прерађивачке индустрије њихових производа.

„Ако мене питате, Бегеч је симбол промене, у квалитативном смислу, за пољопривреду Србије. Ако је пре десет година Србија била увозник шаргарепе, а данас је један од већих извозника, и извози у земље које су  некад биле најбољи извозници, попут Пољске, онда је то показатељ колико се овде добро ради и како се примењују најсавременија технолошка знања“, указао је Недимовић. Он је подсетио да ова средина користи и средства из ИПАРД фондова, као и да је логично да се сада стигло до прерађивачке индустрије. Министар пољопривреде је изнео могућност да се овде изађе са мерама подршке које је Републичка влада наменила за прерађивачку производњу, у висини од од 20 до 50 одсто, за изградњу нових погона.
Како је Недимовић указао, овде није фокус само на новим радним местима, већ на новој иновативној опреми и новим тржиштима,  неопходним нашој пољопривреди.

 

 

 

 

 

Извор и фото.: ВЛАДА АП ВОЈВОДИНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.