САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ – ВЛАДА ДА ПОВУЧЕ ЗАКОН О БЕЗБЕДНОСТИ ХРАНЕ ЈЕР СЕ ЊИМЕ У СРБИЈУ УВОДИ ГМО

Влада да повуче Закон о безбедности хране јер се њиме у Србију уводи ГМО

На овај начин покушава се, кроз бочне законе, легитимисати ГМО храна. Иако је у образложењу закона невешто објашњено да ће ГМО третирати други закони, у самом Предлогу закона се то нигде не види и даје се легитимација ГМО храни. По мом мишљењу, овако конфузно образложење, директна је намера предлагача, тј. Владе, да се на мала врата уведе ГМО храна на тањир грађана Србије. Ми то нећемо дозволити. – истакао је председник Зелене странке, мр Горан Чабради.

Зелена странка тражи од Владе Србије да из процедуре повуче Предлог закона о изменама и допунама Закона о безбедности хране, јер тај предлог омогућава производњу и узгајање штетне, и по здравље и живот опасне, генетички модификоване хране.
Зелена странка подсећа Владу Србије да је постојећим законима Србије најстроже забрањена употреба и гајење ГМО, због чега је предлог новог закона о безбедности хране у супротности с правним поретком Републике Србије.
– Свако увођење ГМО директан је атак на здравље грађана Србије, али и на економске потенцијале наше пољопривреде и економије. Могућност узгоја и производње ГМО хране негативно ће утицати на извоз пољопривредних производа, јер је у већини земаља ЕУ и света промет ГМО хране потпуно забрањен. Такође, ГМО би на дужи рок контаминирали биодиверзитет и компромитовали производњу здраве, органске хране. Влада Србије је Уставом обавезана да ради у интересу Србије и њених грађана. Зато, уместо што подстиче уништавање српске пољопривредне производње предлагањем лоших закона, Влада би требало да ради на стварању услова за што масовнију производњу органске хране која је изузетно тражена на свим светским тржиштима – каже Горан Чабради, председник Зелене странке и народни посланик.

Између осталог, у свом предлогу Влада Србије у правни систем уводи „Codex Alimentarius“, сет више од десетину хиљада различитих прописа и препорука, које се тичу безбедности и исправности хране, а нека од поглавља овог кодекса говоре о ГМО, као о семену, храни или сировини за производњу хране. Поменути кодекс садржи и поглавље о коришћењу јонизујућег зрачења за озрачивање меса у циљу „одржавања свежине“, што је такође домаћим законодавством забрањено, али и због присуства радионуклида у озраченом месу, веома штетно по људско здравље.

Зелена странка се оштро противи предложеним изменама и допунама Закона о безбедности хране.
– Позивам Скупштинску већину да употреби здрав разум и предложене измене закона одбаци као неприхватљиве. У супротном биће одговорни за опасно поигравање са здрављем грађана Србије – рекао је Чабради.

Извор: Зелена странка

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.