САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ ПОЖАРА НА ДЕПОНИЈИ: ,,СМРАД ЗАГАЂЕЊА ШИРИ СЕ НОВИМ САДОМ“

Смрад и дим са депоније која гори, последица су дугогодишњег нерада и небриге о одлагању отпада у Новом Саду. Загађен ваздух и несносан смрад ширио се улицама Новог Сада, док смо пуни осмеха и радости дочекивали стране и домаће туристе.

Проблеми заштите животне средине не могу се вечно гурати под тепих и оправдавати високим улагањима. Најскупље је лечење од болести које настају од последица загађујућих материја које се годинама таложе у нашим организмима услед живота у загађеној и девастираној животној средини.


Најжалосније од свега јесте што Новосађани још од 1995. године сваког месеца одвајају средства за унапређење стања у заштити животне средине и дочекали су да живе у граду који нема решен систем управљања отпадом, чија депонија гори и негативно утиче на здравље људи, где не постоји систем за пречишћавање отпадних вода, фекална канализација се излива директно у Дунав на кеју…

Захтевамо од надлежних да предузму све неопходне мере за санацију депоније, изградњу санитарне депоније и успостављања система управљања отпадом као што је предвиђено и прописано: Законом о управљању отпадом, Стратегијом управљања отпадом и Локалним планом управљања отпадом у Новом Саду.

Саопштење за јавност упућујемо поводом пожара који је у четвртак 6. јула 2017. године, у поподневним часовима, плануо на главној Градској депонији у Новом Саду којом руководи ЈКП „Чистоћа“.

За додатне информације и појашњења можете контактирати MSc Игора Јездимировића, председника Извршног одбора на 065-53-93-267 или путем мејла: izzsns@yahoo.com.

 

Извор: Инжењери заштите животне средине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *