САЈАМ КЊИГА И ИЗЛОЖБА УМЕТНОСТИ АРТ ЕКСПО ОД 7. ДО. 13. МАРТА НА НОВОСАДСКОМ САЈМУ, А 9. и 10. МАРТА САЈАМ ОБРАЗОВАЊА ПУТОКАЗИ

На Новосадском сајму од 7. до 13. марта, биће одржани Сајам књига и 27. изложба уметности „Арт Експо“, док ће 9. и 10. бити организован 18. међународни сајам образовања „Путокази“. 

– Желео бих да скренем пажњу да је оводишњи Сајам књига по садржају, обиму  и броју излагача надмашиo све претходне и када је реч о комерцијалним излагачима и кaда је реч о установама културе, на републичком, покрајинском и градском нивоу. Упоредбе ради, када је реч о републичким установама културе, прошле године их је било 10, а ове године ће на штанду   Министарства културе бити их 27, тако да ће све најзначајније установе културе бити присутне,  рекао је виши саветник у ресорном Министарству, Младен Весковић.

Покрајински секретаријат за културу јавно информисање и односе са верским заједницама имаће на штанду 22 програма у којима ће учествовати и установе културе у којима је оснивач Покрајинска влада, као и Културни центар „Милош Црњански“, Архив Војводине, Музеј Војводине, Српско народно позориште и други.  пружа вишегодишњу подршку у организацији Сајма образовања на Новосадском сајму, рекао је  в.д. помоћника секретара, сектора за културно наслеђеПокрајинског секретаријата за секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама  Милан Мицић и најавио подстицајне конкурсне линије за издаваче .

– Град Нови Сад препознаје значај наведених манифестација, а Градска управа за образовање континуирано подржава Сајам образовања навела је чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић. Она је додала да је, ове године, из буџета Града опредељено око 972 хиљаде динара, за закуп простора  на  којем ће се представити 13 средњих школа са територије Новог Сада.  Сајам образовања „Путокази“ представља изузетну прилику да се ученици завршних разреда основних школа, на једном месту упознају са програмом и радом новосадских средњих школа, да разговарају са представницима тих образовних установа и лакше одлуче у ком правцу да наставе свој образовни пут. Надам се да ће и овај пут велики број младих посетити сајам и искористити ту прилику – изјавила је Дина Вучинић нагласивши да Град води рачуна о младима и активно ради на томе да стуб економског развоја наше земље буде образовање за које је из буџета Града ове године опредељено седам милијарди динара.

–  Омогућили смо промоцију 14 факултета са територије АП Војводине и 9 високих школа. Оно што је новина у односу на претходну годину је то, да ће један заједнички штанд Универзитета у Новом Саду објединити факултете и кроз интерактивне садржаје омогућити једну лепшу и модернију комуникацију са посетиоцима Сајма и на тај начин приближити студијске програме   свим будућим средњошколцима, рекла је подсекpетар покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност, Мр Катарина Ковачевић.

– Покрајински секретаријат за образовање прописе, управу и националне мањине – националне заједнице већ дужи низ година  упешно сарађује са Новосадским сајмом у организацији Сајма образовања. Наш конкурс је расписан и ове године као и претходних година а односи се на регресирања трошкова превоза ученика средњих школа са територије АП Војводине. Од изузетног значајаје да ученици који нису са територије АП Војводине и Новог Сада, посете „ Путоказе“ и упознају се са понудом универзитета, рекла је в.д. помоћника покрајинског секретара за образовање прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Милица Вучићевић.

– Председник жирија за доделу Награде „ Лаза Костић“, Владимир Гвозден,  објавио је имена аутора  који су не нашли у ужем избору за награду „ Лаза Костић“ – награди која се додељује за најбољу књигу, објављену између два Сајма. У ужем избору су се нашла два Лагунина издања;  „Гутачи ватре“ Маје Трифуновић и „ Видно поље“ Горана Бабића, као и два издања издавачке куће АГОРА; „Шамар“ Владана Матића и „ Дечак са Фанара“ Саше Радојичића. У ужем избору Награде за најбољу књигу у области књижевности за децу,  нашла су се три издања: „ Љубимац“ Сање Кованџић Агатоновић Креативног центра, Лагунино издање „Бајке – првих седам“ Уроша Петровића и „ Интерактивне књиге са КЈУАР линковима и матрицом- Књиге са којима се расте“ др Драгане Малешевић.

– На манифестацијама ће наступити на 8.000 квадратних метара, више од 200 излагача из шест земаља, а припремљено је више од 140 различитих програма; у Хали „Мастер“, Аули и   Конгресном центру “ Мастер“. Под тим показатељима очекује нас највећи Сајам књига, Изложба уметност „ Арт Експо“ и Сајма образовања „ Путокази“ у последњој деценији. Посетиоци сајма имаће прилику да уз разноврастан програм, и познате писце, искористе прилику , и да  уз попусте које најављују издавачи, купе књиге по значајно нижим ценама. Кључни догађај на Сајму књига су „Дани Лазе Костића“ на којима ћемо доделити и истоимену награду. Овогодишња ретроспективна изложба радова свих добитника од 1999. године, биће постављена у Аули Новосадског сајма.  Уз Сајмове књига и Изложбу уметности, који почињу 7. марта, у четвртак, 9. и петак, 10. марта организујемо и Сајам образовања „Путокази“. На том догађају, биће представљено готово 500 образовних профила,  као и програми за ученике свих узраста и  програми на језицима националних мањина. Уз понуду средњег, вишег и високог школства у нашој земљи, представиће се факултети из иностранства – Републике Српске, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, рекао је  извршни директор  за сајамску делатност Новосадског сајма, Борис Надлукач koji je најавио почасног госта на Сајму књига, писца Горана Петровића и на Сајму образовања „ Путокази“ министра просвете, Бранка Ружића.

Радно време приредби је од 10 до 20 часова, у петак, 10. марта, суботу, 11. марта  и недељу, 12. марта, радно време Сајма биће од 10 до 21 час. Сви посетиоци који се региструју приликом уласка у Халу „Мастер“ постају и потенцијални добитници књига које је за Поклон игру обезбедио Новосадски сајам у сарадњи са излагачима. Улаз се неће наплаћивати.

Значај манифестација су препознали: Министарство културе Републике Србије, Министарство просвете Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Град Нови Сад, Градска управа за образовање, Градска управа за културу и медијски спонзор, Радио телевизија Војводине. Свечано отварање Сајма књига и Изложбе уметности „Арт експо“ је у уторак, 7. марта, а Сајам  образовања „ Путокази“ свечано ће бити отворен у четвртак, 9. марта  у Хали „ МАстер“ Новосадког сајма.   

Извор: НОВОСАДСКИ САЈАМ 

Фото: Новосадски сајам

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *