РЕКОРД НА EГЗИТУ: ОБОРЕН РЕКОРД ДНЕВНЕ ПОСЕТЕ ОД 56 000 ЉУДИ!

Деветнаести  по реду EXIT фестивал синоћ је отворен уз најпосећенију ноћ у деветнаест година дугој историји EXIT-a са   престигнутих  више од 56.000 посетилаца у току 13 сати програма на 40 бина и зона широм Петроварадинске тврђаве! Вече су обележиле ванвременске песме једне од највећих музичких група свих времена, Тhe Cure! Пунокрвни, целовечерњи концерт у трајању од преко два и по сата уписао се у најсветлије тренутке Еxit-а, али и комплетне музичке историје на овим просторима. Међу скоро тридесет песама које су Роберт Смит и екипа одсвирали нашле су се и „Friday, I’m in love“ „Just like heaven“, „Close to me“, те бројне друге које су се хорски певале на главној бини испуњеној до последњег места. Река људи према тврђави кренула је најраније икад, још пре 19 часова, док су први фанови своја места испред фестивалских капија заузели чак седам сати пре њиховог отварања! Фантомска киша коју није приказао ниједан радар чак ни у тренутку док је пала на самом почетку концерта, само је појачала размену емоција публике и бенда. EXIT је овај историјски дан прогласио за „OPENS day“ како би заједно са страним и домаћим посетиоцима прославио титуле Омладинске престонице Европе коју ове године носи Нови Сад. Сви они могли су да виде спектакуларни ватромет уз који је завршена овогодишња церемонија отварања која је за тему имала заштиту Планете Земље, а у оквиру које су се публици обратили друштвени активисти из северноамеричког племена „Стандинг роцк“, огранка Сијукса чији су чланови данас на првој линији борбе за очување живота на Земљи, те Henry Ammar, позвавши посетиоце да шире мир и љубав и тако започну глобалну „револуцију свести“. Њима су се на главној бини придружили најпознатији јутјубери са ових простора који су, у сарадњи са „Balkan Tube Fest-oм“, пренели еколошку поруку својим пратиоцима путем друштвених мрежа, а у церемонији су учествовалии Марко Луис који је своју песму „Tribe“ посветио управо фестивалу, те Genadi Tkachenko.

Након традиционалног ватромета, млада белгијска суперзвезда Lost Frequencies још једном је узбуркао публику уз хитове “Melody”, “Are You With Me” и “Crazy”, а нит заразног провода наставио се уз руске партимејкере Филатов&Караси белгијски састав Two Pauz. Наизглед ненадмашна лествица коју је прошле године поставила мтс  Dance Арена поново је подигнута, првенствено због праве лекције из електронске музике на завршници првог дана, коју су одржали Carl-a Cox-a и Maceo Plex-a у засебним сетовима, алии у б2б наступу који ће се препричавати исто колико и нестварна слика изласка сунца изнад масивног рова у којем је смештена Арена, ове године украшена EXIT Tribe елементима, уз интерпретацију старих винчанских слова која су у директном преносу приказана у свим крајевима света. Узајамна љубави енергија између EXIT-a публике и Carl-a Cox-a и овај пут је била евидентна, те је техно краљ затворио „OPENS Day“ управо како доликује – у атмосфери која је прштала од позитивности!

Фузија музичких стилова због којег је „Addiko fusion“ бина већ годинама међу највољенијим одредиштима EXIT  фестивала одмах се показала у пуном сјају прве вечери, те су британске легенде The Selecter публици поклонили наступ који је непогрешиво наводио на плес, а део богатог хип-хоп програма овогодишњег EXIT  фестивала испоручили су рап краљеви Bad Colu, неустрашива Сајси ем-си и сарајевски трио Хелемнејсе. Треп и реп битови чули су се и са „Cockta Beats stage“  где су журку предводили популарни „Hazze“, а осим са главне бине, гитарски рифови традиционално су очекивали тврђавом и због Explosiv-a, јер су се на бини смењивала имена међу којима су били обожавани пунк мајстори Peter and The Test Tube Babies, састави Booze and Glory и Das Ich, многи други. Поред мтс Dance Арене, електронски провод до јутра одиграо се и на „No sleep Novi Sad“ бини, где су под заставом минхенског клуба ММА – Mixed Munich Arts бескомпромисне и жестоке сетове приредили бунтовни Французи Hate Models, као и Shdw& Obscure Shape, Boston и други.
Горљив провод на Петроварадинској тврђави наставља се и данас, а на главној бини наступиће водећи светски хитмејкери The Chainsmokers, drum and bass хероји Chase&Status, легендарни фронтмен PanterePhil Anselmo уз свој нови састав The Illegals, и многи други! Мтс Dance Арену окупираће велика имена попут „high-tech minimal“ пионира Бориса Брејхa, берлинске иконе Паула Калкбренера и корејске техно звезде Peggy Goy. „Addiko fusion“ бина представиће поставу коју ће, између осталог, чинити „Atheist rap“ који ће у пуном саставу прославити 30 година каријере, и популарни реп двојац Who see. Док на Еxplosice стижу White chapeli Arcturus, „No sleep Novi Sad“  бина пожелеће добродошлицу бразилском клубу D-edge под чијим окриљем долазе Блањани Giorgia Angiuli. Популарна рeп имена представиће и „Cockta beats“ бина, јер стижу Крешо Бенгалка, Бекфлеш и други. Улазнице ће током дана бити у продаји на свим продајним местима Гигстикс по цени од 3.590 динара за петак и суботу, те 2.990 динара за недељу до 17h, док ће кад се отворе капије фестивала улазнице моћи да се купе искључиво на фестивалским благајнама по вишој цени.

 

 

 

 

 

Извор и фото.: EXIT FEST

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *