РАЗОРНЕ ПОСЛЕДИЦЕ ОРКАНСКЕ ОЛУЈЕ, ОД 19. ЈУЛА РАДНИЦИ ЗЕЛЕНИЛА ИМАЛИ БЛИЗУ 1.900 ИНТЕРВЕНЦИЈА

Радници Градског зеленила већ девети дан отклањају последице разорног олујног невремена с новосадских улица. У уторак и среду обављено је 225 интервенција на више од 130 локација. Оборено и поломљено дрвеће и гране уклањани су на Детелинари, Лиманима, Новом Насељу, Телепу, Гравици, Петроварадину, Салајци, Подбари, Роткварији и у центру града, а настављена је санација и у Новом, Футошком, Станичном, Молинаријевом и Дунавском парку.

– Од 19. јула, Градско зеленило је имало скоро 1.900 интервенција и 1.800 пријава грађана. Наше екипе су непрестано на терену. У олуји је оборенo или поломљенo 2.062 стабла. То је огромна штета. Дрвеће је један од главних чувара животне средине. Дрвеће има позитивне ефекте на здравље људи, јер пресудно утиче на микро климу у урбаним срединама. Градско зеленило ће, одмах после санације штете организовати састанке с надлежним научним установама и институцијама, да разговарамо о избору садница новог дрвећа, које ћемо посадити на јесен, како бисмо надокнадили изгубљено дрвеће, а да у исто време одаберемо врсте које ће показати већу отпорност на временске непогоде. Током свих ових дана имали смо огромну подршку градоначелника и града Новог Сада, али и других јавних предузећа. Уз подршку града Новог Сада посадићемо ново дрвеће – каже Милош Егић директор ЈКП „Градско зеленило“.

Егић подсећа да је током претходних 10 година на територији града и приградских насеља посађено више од 54.000 садница новог дрвећа.

– Невреме је нашем граду нанело велику штету. Али, обновићемо наше паркове и дрвореде. Посадићемо дупло више дрвећа него што је оборено. Пошумљавање града је наш главни задатак у наредном периоду – каже Егић.

Извор: ЈКП Градско зеленило

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *