РАЗГОВОР СА ЖЕЉКОМ САВИЋЕМ О ШКОЛИ ФОТОГРАФИЈЕ – АРС АКАДЕМИЈЕ

Школа дигиталне фотографије Арс академије је основана као један сегмент рада Удружења љубитеља и мајстора уметности, вештина и теорија уметности и наука – Арс академија, са циљем да образује љубитеље фотографије. Предавач Жељко Савић завршио је и специјализирао фотографију на Високој техничкој школи струковних студија у Новом Саду, а ту стечене вештине и знања је даље проширивао. Након тога наставио је школовање на Факултету за културу и медије и стекао звање Мастер културолог. Више година је предавао предмете „Фотографију“ и „Мултимедију“ на Високој техничкој школи струковних студија у Новом Саду. Тренутно предаје предмете „Фотографија 1 и 2“ и „Мултимедија и дизајн 1 и 2“ на Високој школи ЛОГОС центар у Мостару. О раду Дигиталне школе фотографије Арс академије  и плановима за наредни период поставили смо му неколико питања.

И.В. Када је „Школа дигиталне фотографије Арс академије“ почела са радом?

Ж.С. „Школа дигиталне фотографије Арс академије“, почела је са радом 2012. године на Радничком универзитету, а од 2013. године наставља у Музеју Војводине, где се одржавала све до средине 2021. године. Тренутно се часови одржавају у ЛУПУС-у у Новом Саду, адреса Змај Јовина 26, први спрат, локал 105.

OTVORENA IZLOŽBA I URUČENE NAGRADE POLAZNICIMA FOTOGRAFSKE ŠKOLE

Изложба „Осврт“ коју смо приредили у Музеју Војводине, је резултат нашег рада. Ту се могу видети разне теме које су полазници обрађивали и места на која су ишли са школом приликом обављања праксе.

И.В. Полазници су на крају курса добили сертификате – дипломе, неки и награде?

Ж.С. Дипломе које се стичу, углавном се односе на специјалзације фоторепортера. Претежно смо се фокусирали на обуку фоторепортера, сматрамо да стичу завидна знања и вештине. Након изложених радова, неки полазници буду награђени, што им даје додатну референцу.

И.В. Колико је времена потребно да би се стекло знање фоторепортера?

Ж.С. За неког ко је делимично упознат или тек креће са фотографијом потребно је око шест месеци континуираног рада у школи фотографије. Након савладаног градива, може се добити сертификат за фоторепортера. Пролазе се технички и ликовни аспекти фотографије и сматрамо да се за тај период може савладати добра основа фотографије. Ако постоје неке специфичне потребе попут студијске фотографије, могућа је обука још три месеца тако да су код неких појединаца обуке трајале и девет месеци.

И.В. Којих су година и занимања полазници, односно да ли је потребно предзнање да би се кренуло на курс?

Ж.С. Током  периода од неких десетак година имали смо генерације од тинејџера до људи у пензионерском добу. Правили смо групе тако да приближно исте генерације буду у једној групи али нисмо ограничавали. Фотографија је приступачна свакоме и нема потребе да ограничавамо годиште. Имали смо полазнике из области сродних фотографији, на пример дизајн, па до зубара и других струка које немају никакве везе са фотографијом. Није битно из које области човек долази са претходним знањима, али је важно да воли фотографију и да жели да учи, да студиозно ради и да улаже у опрему.

И.В.  Шта је потребно од опреме?

Ж.С. За неки најосновнији почетак се препоручује полу-професионални дигитални фото-апарат који има могућност измењивог објектива, после долази на ред и професионална опрема која је наравно скупља. Почетни курс може и са неким скромнијим апаратима зато што се ту уче најосновније техничке ствари као што су бленда, експозиција, ИСО, баланс…

У току рада полазници и сами схвате каква је разлика између мало напреднијих апарата. Компактни апарати не могу да мењају објективе и ограниченији су. Углавном им је фокус на средини и претежно су намењени људима који не желе да уче фотографију, него аутоматски фотографишу па шта добију. Кад имају добре светлосне услове могу да направе добре фотографије, али чим хоће да креирају фотографију одмах је ту проблем, мењањем фокуса са оштрином, са контрасветлом. Зато је наша препорука ако може и на самом почетку да се дође са апаратима са могућношћу измењивог објектива у складу са својим могућностима зато што су у старту могућности веће, а и касније кад се буде радило у предности су у много чему.

И.В. Када је почетак следећег курса?

Ж.С. У току је упис. Оно што је новост, заинтересовани се могу уписивати свака два месеца.

Формирају се групе обично мање, до 8 људи. Курс је подељен у три нивоа. Све зависи од тога колико полазник ради и колико је заинтересован, не мора да значи да ће неко прећи из једног нивоа у други. И увек дајемо препоруку људима који нису добро савладали, да понове неки део курса. Ако добро не схвате на почетном нивоу не могу даље да раде јер их кочи све што нису добро разумели.

И.В. Где се сад одржавају часови и вежбе у Новом Саду?

Ж.С. Предавање је у просторијама  Змај Јовина 26, Нови Сад, Пословни центар Лупус, локал 105, 1. спрат. Концепција часа је таква да се прво упознајемо са теоријом о фотографији, радимо на терену и онда имамо анализу фотографије. Поред кратког увода о историји фотографије бавимо се углавном теоријом која се односи на практчни рад. Затим полазници имају задате вежбе и анализу фотографије и консултације. Практичне вежбе радимо и на терену, зависи од теме вежбе. Ако на пример радимо архитектуру онда идемо по граду, обично је то Нови Сад, али правимо и излете, у Сремским Карловцима или негде друго. Фотографишемо архитектуру наспрам техничких могућности, значи ко има телеобјектив он може да фотографише неке детаље на врху зграде, или фотографишу оно што њихове могућности дозвољавају. Часто идемо у природу, правимо фотографске излете тако да поред часова имамо и мало дружења кроз рад са фотографијом.

И.В. Ове године сте одржали Међународну  фотографско-еколошку колонију, какав је даљи план?

USPEŠNO REALIZOVANA DRUGA MAĐUNARODNA FOTOGRAFSKO-EKOLOŠKA KOLONIJA „DUNAV“

Ж.С. Да, и ове године смо успешно реализовали Међународну фотографско-еколошку колонију. Имали смо госте из Мостара, Београда и других градова. Ускоро ће бити изложба на којој приказујемо резултате рада. У плану је да наставимо фотографске колоније које смо започели. Обично ангажујемо поред студената и професоре са других факултета. Студенти који изучавају фотографију раде на неке задате теме, на пример тему Дунав. Циљ нам је био  да се боримо за подизање свсти о заштити и очувању животне средине и река. Фотографисали смо природне лепоте, али и ружне стране човековог понашања, односно бацање смећа у природу. Имамо доста активности које радимо поред часа и суштина нашег удружења које је покренуло школу јесте да се заинтересовани обуче за фотографију и да правимо изложбе, колоније и дружења. Они који су напредовали и имају добар резултат у раду, могу да добију награде.

И.В. Реците нам нешто о изложби радова насталих на колонији која је планирана?

  

Ж.С. Изложба радова насталих на колонији је у припреми, планирано је у неколико галерија у Новом Саду и Мостару, да се изложе радови са колоније. Ове референце ће бити врло значајне студентима.

 

И.В. Хвала Вам на разговору.

Ж.С. Хвала Вама.

Разговор припремила: И. Влаисављевић

Фото. Арс академија(архива).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *