РАЗГОВОР СА ЧУВЕНИМ БРИТАНСКИМ ПОП-АРТ УМЕТНИКОМ ДЕРЕКОМ БОШИРОМ У КС СВИЛАРА

Чувени британски поп-арт уметник, који је сарађивао са легендарним Дејвидом Боувијем, Дерек Бошир, биће гост у Културној станици Свилара у уторак, 8. новембра. „Вече са Дереком Боширом” које ће почети у 19 часова, биће јединствена прилика за упознавање са стваралаштвом великог сликара, скулптора, дизајнера и фотографа. Улаз је слободан.

Дерек Бошир, водећа личност на британској сцени 60-их година, студирао је сликарство и литографију у Сомерсету и Лондону, где је био један од студената повезаних са поп-артом. Бошир се супротстављао супротстављеним стиловима унутар својих слика, али је фаворизовао актуелне теме као што су свемирска раса, политички догађаји и американизација Европе.

Бошир је био плодан и разноврстан у својој уметничкој продукцији, стварајући у различитим медијима, па се тако, између осталог, опробао у сликарству, цртежима, графици, филму, скулптури и инсталацији. Друга песмарица групе Клеш, као и омот албума Дејвида Боувија, упознали су масовну публику са његовим делом. Његова сарадња са Боувијем изродила је доживотно пријатељство, каснију дугогодишњу сарадњу и прегршт Боувијевих слика.

Поред своје уметничке праксе, Бошир има дуг и истакнут радни стаж као педагог – предавао је у Централној школи уметности и дизајна у Лондону од 1963. до 1979. године, на Краљевском колеџу уметности у Лондону од 1973. до 1979. године, на Универзитету у Хјустону од 1980. до 1992. године и на Калифорнијском институту уметности у Лос Анђелесу од 1997. до данас. Учествовао је на више од 90 самосталних изложби у престижним изложбеним просторима, а његови радови су такође били уврштени у бројне групне изложбе и изложени у бројним колекцијама широм света.

Дружење са великим уметником који је важан актер поп-арта, не само у Британији, већ и шире, увод је у сусрет изложби његових радова, коју ће сви заинтересовани моћи да посете од 10. новембра у Музеју Града Новог Сада.

Културна станица Свилара део је мреже културних станица у Новом Саду, које обухватају ревитализоване и нове културне просторе широм града и у његовој околини, настале у оквиру пројекта Европске престонице културе.

Детаљан програм Европске престонице културе можете пронаћи на сајту novisad2022.rs.

Детаљан програм културних станица можете пронаћи на сајту kulturnestanice.rs.

Извор: Press NS2022

Фото: М. Пудић

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *