РАСПИСАН НАЦИОНАЛНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ СКУЛПТУРЕ У НОВОСАДСКОМ ДИСТРИКТУ

Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” расписала је национални вајарско-архитектонски конкурс за идејно решење израде скулптуралног дела у оквиру урбанистичког уређења Дистрикта на Лиману, у сарадњи са Центром за ликовну и примењену уметност ТЕРРА.

Идејно решење треба да узима у обзир просторни и историјски контекст Дистрикта, као места које баштини стогодишње индустријско наслеђе, али и његову будућу намену, односно нови центар креативних индустрија, захваљујући обнови у оквиру пројекта Европске престонице културе.

Рок за пријаву на конкурс је 23. фебруар 2023. године, најкасније до 15 часова, а позив је отворен за и стручњакиње и стручњаке из области архитектуре, примењене или ликовне уметности, чији задатак ће бити да на креативан начин допринесу јачем развитку карактера и идентитета Дистрикта.

Повод за расписивање овог конкурса јесте урбанистичка интервенција у јавном простору која подразумева постављање скулптуралног дела, а на локацији која претендује да постане највибрантнији центар креативних индустрија у региону. Ревитализацијом простора Дистрикта, некада небезбедни простори данас су већ добили обрисе центра савременог стваралаштва, где се паралелно са обновом увелико реализују различити садржаји, а бројне организације и самостални уметници су добили нови дом.

Расписивање конкурса представља природни след даљег развитка комплекса Дистрикта и умрежавања са регионалним партнерима те јачања веза међу њима.

Више информација о условима пријављивања и потребној документацији можете пронаћи на сајту novisad2022.rs, у делу Јавни позиви.

Извор: Press NS2022

Фото: В. Величковић

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *